КримиСмолян

„Синя стая“ за разпит на деца ще правят и в Смолян

„Синя стая“ за разпит на деца ще правят и в Смолян, става ясно от прессъобщение на правосъдното министерство. Те са предназначени за щадящо изслушване на деца и пострадали от насилие и ще бъдат изградено до 30 юли 2017 г

Българо-швейцарският проект  “Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие”, който предвижда обучение на магистрати за работа с деца и изграждане на специални помещения за щадящото им изслушване, бе удължен с една година.
Допълнително финансиране не е предвидено. Новите дейности по проекта ще се извършат със спестени пари по проекта.

22Първата синя стая бе открита на 11 април т.г. във Варна. До края на годината е предвидено да заработят още четири – в Козлодуй, Плевен, Ямбол и Враца. След постигането на споразумение за удължаване на проекта Министерството на правосъдието ще има възможност да построи още три „сини стаи“.  Предвидено е те да обслужват съдебните райони Добрич, Разград и Смолян.
Специалните помещения се обособяват извън съдебните сгради. Те се използват за разпит на децата, участващи в наказателни, граждански или административни производства, като извършители, свидетели или жертви.
Целта е изслушването на малолетни и непълнолетни да се провежда възможно на най-ранен етап от досъдебно производство, а броят на разпитите да бъде сведен до минимум, като се използва специална аудио техника в помещения, разделени с т.нар. венецианско стъкло.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!