Смолян ще е домакин на международна олимпиада по астрономия

Община Смолян ще бъде домакин на ХХІ-та международна олимпиада по астрономия, която се провежда за първи път в България. Официалното й откриване ще се състои на 6 октомври т.г. от 16.00 в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“.

До момента са се записали 90 участника от  Армения, Бангладеш, България, Китай, Италия, Чехия, Казахстан, Корея, Киргистан, Литва, Русия,  Индия, Румъния, Швеция, Тайланд и Украйна.

Към всеки отбор ще има и тийм лидер. Събитието ще се  проведе от 5 до 13 октомври в Смолян.

Като домакин община Смолян организира голяма част от програмата на участниците. Младите астрономи ще посетят историческия музей, планетариума, „Момчилова крепост“ и ще ползват спортната база. Гостите ще бъдат на екскурзия в Широка лъка, където  ще присъстват на концерт на Националното училище по фолклорни изкуства.

Самото състезание ще се проведе в Пампорово.

Олимпиадата се организира от Евроазиатското астрономическо общество и Асоциацията на учителите по астрономия към Европейската асоциация за астрономическо образование.

По правило състезанието се провежда в голяма астрономическа обсерватория или институт. Българската национална обсерватория на връх Рожен е най-голямата на Балканите.

България участва в 18 издания на олимпиадата от 1998 г. До този момент българските ученици са спечелили за страната ни десетки медали, от които 14 златни. Изключително е представянето ни на XX–тата юбилейна Международна олимпиада през 2015 г. с четири медала и абсолютното първо място на Стефан Иванов – ученик от 9. клас на ПМГ – Бургас. От всички 14 златни медала за страната ни последният е с най-висок резултат за цялата олимпиада. Това представяне определи и домакинството на България на XXI–та Международна олимпиада по астрономия. Астрономическата олимпиада се провежда от 1996 г. В нея участват първенците от националните астрономически надпревари в различните страни – ученици от 14 до 18 години.

Състезанието преминава в три тура – теоретичен, практически и наблюдателен. В първия тур се поставят задачи с остроумна и нестандартна формулировка като се поощрява оригиналното мислене. Във втория участниците се поставят в ситуация максимално близка до тази на професионалните астрономи при решаване на даден научен проблем. В третия тур задачите са свързани с наблюдение с просто око или телескоп и изискват много добро познаване на звездното небе. Състезателите се разделят в две групи: младша възраст (до 16 г.) и старша възраст (до 18 г.).

Facebook Comments

Вашият коментар