Старт на проекта „Предприемачи на бъдещето“ за 3 училища в Смолян

Евродепутатът Владимир Уручев и „Джуниър Ачийвмънт България“, стартираха съвместен проект в подкрепа на младежкото предприемачество в 5 града – Враца, Видин, Монтана, Перник и Смолян. Проектът „Предприемачи на бъдещето“ ще подкрепи участието на ученици и учители от тези райони в програмата „Учебна компания“.

Първата стъпка беше поставена днес, с пресконференция, последвана от обучение за учители за преподаване на програмата „Учебна компания“, което ще продължи и през уикенда. Участие взеха общо 23-ма учители от петте града, одобрени след селекция. Инициаторите на проекта разказаха подробно за замисъла, и за креативния процес, в който ще бъдат въвлечени учителите и учениците в следващите над 10 месеца.
От Смолян в проекта участват петима учители от ПГИ „Карл Маркс“, ПГТТ „Христо Ботев“ и ПГПЧЕ „Иван Вазов“.

„Неслучайно започваме мащабния проект „Предприемачи на бъдещето“ със Северозапада, Родопите и Перник, защото искаме да oтключим скрития потенциал на тези региони чрез младите хора, които живеят там. Предприемачеството е състояние на духа, присъщо на младите и трябва да бъде открито и насърчавано от най-ранен етап. Вярвам, че ако повече млади хора стартират собствен бизнес, това би ги задържало по родните им места и възродило тези региони. Ето защо, заедно с „Джуниър Ачийвмънт България“ – организация лидер в предлагането на съвременни програми по предприемачество и бизнес, стартираме програма „Учебна компания“ в училищата от Видин, Враца, Монтана, Перник и Смолян.“ – каза евродепутатът Владимир Уручев и допълни: „А към учителите, които днес са с нас и поеха предизвикателството заедно с учениците си да създадат иновативни старт-ъп компании, ще завърша с една мисъл на Алберт Айнщайн: “Креативността е заразна! Предай я нататък!”

Целта на проекта „Предприемачи на бъдещето“ е да развие предприемаческата култура, инициативността и желанието за стартиране на собствен бизнес у младежите на възраст 16-18 г. в петте уязвими области. Това ще се случи чрез участие на учителите и техни ученици в програмата „Учебна компания“ през 2016/2017 година и в поредица от интерактивни събития, организирани от JA България и офисите на евродепутата Владимир  Уручев.

След обучението този уикенд всички включили се учители ще бъдат поканени да водят свои ученици в създаването и управлението на учебна фирма по модела на JA. Предстоят работилница и креативен лагер, работа с ментори, регионални състезания и представяне на разработените бизнес идеи в рамките на Младежкия стартъп форум „Изгряващи звезди“ през юни 2017 г., където младите предприемачи ще се състезават за приза „Най-добра учебна компания на България“ и за специалната награда на Владимир Уручев – „Млад предприемач“, която включва пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент за екипа-победител.