ПолитикаСмолян

Съветниците от КРОС, БСП и ДПС в Смолян гласуваха заплатите си и избягаха

(допълнена)

Съветниците от КРОС в Смолян, които се клеха, че няма да получават заплати, гласуваха за своите възнаграждения и избягаха от заседателната зала днес, точно преди да се разглежда бюджетът на общината за 2016 г. Същото направиха двамата съветника от ДПС и колегите им от БСП с изключение на ръководителя на групата им Димитър Кръстанов.

Нищо тази сутрин не предвещаваше, че на предстоящото заседание ще има изненади. 16 от 18-те точки в дневния ред бяха подкрепени с пълно единство, без нито един глас против. Последното одобрено предложение беше за изменение в правилника за работа на ОбС, в който освен другите промени бяха фиксирани и заплатите на съветниците. Непосредствено преди да започне разглеждането на докладната за бюджета и за безлихвен заем от ПУДООС, с който да се довърши сепариращата и компостиращата инсталация край депото „Теклен дол“, бе поискана 10-минутна почивка. В уреченото време обаче в залата не се събра нужният кворум за продължение на заседанието. Почивката бе удължена с още 10 минути. Но и тогава в залата не се върнаха следните съветници: Валентин Кюлхански, Валентин Цолов, Илия Томов и Иван Пищалов от КРОС (останалите въобще не дойдоха на заседанието); Стефан Сабрутев, Михаил Генчев, Милен Пачелиев и Марияна Методиева от БСП; Салих Аршински и Емилия Делиева от ДПС; Коста Начев от Коалиция за екологично развитие и устойчивост. 14-те народни избраници, които заеха своите места в залата, не можаха да съставят кворум.

„Пета година съм кмет и за пръв път ми се случва съветници да бягат от заседание. И то, забележете, от най-важната за годината дискусия – за бюджета на общината. Всички сме се клели, че в своите действия ще се ръководим от интересите на гражданите, а това става чрез участие в сесиите. Днес се случи нещо много странно. Никой не каза нищо, просто съветници от КРОС, БСП и ДПС изчезнаха от залата. И това са хора, които са избрани с преференции! Аз като вносител бях приел всички предложения на съветниците. В комисиите е имало нормален диалог. Нищо не е предвещавало подобна развръзка. Изведнъж част от съветниците избягаха. В залата можеш да се изкажеш, да се аргументираш, да гласуваш „за“,  „против“, „въздържал се“. Имаш избор да кажеш какво правиш и защо го правиш. А това, което се случи, не е сериозно, не е нормално“, коментира кметът на Смолян Николай Мелемов. По думите му никой не е длъжен да бъде съветник, ако не иска. Може да се откаже и за това си има ред, има и следващи кандидати в листите. „Избор с преференции – това е отговорност към избирателя. Сякаш някой им дърпа конците. По друг начин не мога да си го обясня. Интересно какво биха отговорили самите съветници, които напуснаха без да кажат дума – кой им е режисьорът и какво искат да покажат. Точката например за безлихвен заем от ПУДООС – инсталацията се прави според европейски директиви. Ние сме една от малкото общини, които сме напреднали в тази насока. Пред ПУДООС ние се съревноваваме за кредит. Когато има сепарираща инсталация, ще се депонират по-малко отпадъци. А таксата, която ще расте главоломно до 2020 г., се събира от хората. И колкото по-малко отпадъци се депонират, толкова по-малко те ще плащат за такса смет. Сега се бламира това изграждане – с какъв мотив!? Какъвто и да е аргументът „против“, мястото за дискусия е в залата. Явно някой иска да изнесе дискусията за проблемите на общината извън заседателната зала“, посочи още Мелемов.

На въпроса къде е неговата вина, за да се стигне до напускане на част от съветниците, отговори: „Опитвам се да бъда самокритичен и не мога да намеря вина. Диалог в комисиите има. Диалог в Общинския съвет има. Не приемам други места за „уговорки“. В залата на ОбС трябва да се решават проблемите, в заседания на комисиите. Цялата администрация е впрегната – каквото е поискано от общинските съветници като информация, да го получават. Ако бяха станали на трибуната и кажат в какво ме обвиняват, бих се замислил, бих си потърсил вина, бих отговорил на всички въпроси, но не виждам желание за публична дискусия“.

Според градоначалника, ако цената на всичко това е председателското място – нека председателят да бъде сменен. „Но аз съм свидетел, че г-жа Каменова много се старае да е в диалог с общинските съветници. Нека един да стане и да каже какво тя не прави както е редно. Не приемам позицията на г-жа Славка Каменова като разменна монета. Аз винаги съм се пазил от задкулисни уговорки. Не искам да изнасяме диалога извън общината. Нали всички сме обещавали открито и прозрачно управление – в залата на ОбС е открито и прозрачно. Сега ми е интересно какво ще обясни всеки от тях на въпроса защо напусна заседанието. Ще кажат, че са имали работа ли, тогава защо не поискаха да отложат за няколко часа тези точки, защо не застанаха на микрофоните открито и да кажат какви са им претенциите!? Сега сигурно дълго ще мислят как по-остроумно да отговорят, за да излязат от тази ситуация“, допълни Мелемов.

„Аз 4 години съм била съветник и 4 години съм в общинската администрация да защитавам бюджет, такова нещо не се е случвало. Нямам обяснение. Демокрацията предполага, че съветниците разполагат с три възможности, когато им се предлага нещо – да гласуват „за“, „против“ и „въздържали се“, да кажат публично какви са техните аргументи. А сега се получи нещо различно, необяснимо за мен, още повече че всичките им искания за промени в бюджета бяха приети от вносителя – кмета на община Смолян“, коментира зам.-кметът по финансовите въпроси Венера Аръчкова. Тя обясни, че бюджетът е минал през всички комисии, надлежно е представен пред Общинския съвет и за нея напускането на съветниците от трите групи е необосновано. Подчерта, че ръководството на община Смолян е приело всички предложения, направени по време на комисиите и при публичното обсъждане на бюджета. Според нея интересна тема за размисъл е защо след като от опозицията предложиха да се завишат на 100 000 лева средствата за спорт, сега не са ги узаконили с гласуване в бюджета.

„Вие всички видяхте, че от първата точка до момента на бюджета всички предложения бяха приети без нито един глас „против“ и без никакви проблеми. Комисията по бюджет и финанси приема така предложения бюджет, комисията по екология, образование и вероизповеданията също го прие. Комисията по ТСУ предложи да им се представи допълнителна разбивка за капиталовите разходи на обектите и е предоставена. Всички поискани справки са им предадени, не остана въпрос без отговор. Комисията по ТСУ и по законност поискаха да бъдат прехвърлени средства за спортни дейности като бъдат намалени средствата за външни услуги. Кметът прие тези предложения. Неизяснен въпрос не е останал. За нас, общинската администрация, станалото в залата е учудващо“, коментира Аръчкова.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!