Ученичка от Смолян с национална диплома за 12 години шестици

12 години обучение и шестици по всички предмети. Спечелила през тези години стотици състезания по различни учебни дисциплини. И като връх на всичко това – национална диплома от Министерството на образованието и науката. Напълно заслужено тържество в областната администрация на Смолян в чест на ученичката от Гимназията с преподаване на чужди езици – Петринела Бачева.

По думите на училищната директорка Надежда Горанова девойчето е завършило и с две пълни шестици на държавните зрелостни изпити по български и литература и по английски език.

Ученичката е единствената наградена с национална диплома в цялата Смолянска област.

1Националната й диплома за отличие бе връчена от областния управител Недялко Славов в присъствието на Иван Муцевски – началник на РИО-Смолян, Надежда Горанова – директор на ГПЧЕ „Иван Вазов, Петя Падешева – класен ръководител, родителите и роднини на момичето, учители, експерти от Областна администрация Смолян и РИО-Смолян, представители на медиите и граждани.

 „За мен е голяма чест и същевременно удоволствие да връча националната диплома на Петриела Бачева. Искам да й благодаря за това, че тя дава повод за пореден път да говорим с добри думи за образованието в област Смолян. Голямо е значението на постигнатото от теб и ние сме щастливи, че представител от региона печели това отличие. То само по себе си е достатъчно авторитетно и е потвърждение не само за отличен успех, но и за изявен талант в няколко направления”, каза Славов. Той изрази надежда, че нейната професионална реализация да бъде в Смолян след като завърши и висшето си образование. „Ние имаме нужда от кадри като нея. Искам да благодаря и на учителите на Петриела, тъй като това постижение е сериозен повод за удовлетворение и на вас, с пожелание всяка година ваши ученици да бъдат отличавани с това авторитетно звание. Събитието днес е пореден повод да подчертаем, че образованието в област Смолен е висша ценност и е на почит. Освен с добрите резултати от матурите, освен с това постижение, фактът, че две от нашите училища са в Топ 100 на българските средни училища потвърждава, че образованието се ръководи с мисъл, с перспектива и аз бих пожелал на себе си и на всички вас да присъстваме на много подобни събития и за в бъдеще”, посочи още Славов. 2

Само част от отличията на момичето през последните години: през 2011 година тя е приета като лауреат от Националния кръг на олимпиада по Български език и литература в ГПЧЕ „Иван Вазов”- Смолян; през 2012 г. достига до национален кръг на олимпиада по Английски език. Три години поред (2010, 2011, 2013) е сред най-добрите на националния кръг на олимпиадата по география и икономика. През 2011 г. печели първо място на Национален литературен конкурс на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – град Сливен. От 2012 до 2015 г. участва в конкурс за превод на английски език на Регионална библиотека „Николай Вранчев” – Смолян. През 2013 г. печели поощрителна, а през 2014 г. – трета награда. Ежегодно участва в националните състезания по Български език и литература. Тя печели първо място в състезание „Любословие” през 2012 и 2014 г. Победител е и в състезанието на сдружение „10 книги” през 2014 г.. Благодарение на задълбочените си хуманитарни познания Петриела печели в три поредни години (2012, 2013, 2014) стипендия по проект „1000 стипендии” на фондация „Комунитас”. През 2013 и 2014 г. участва в състезания по творческо писане на английски език, а през 2015-та защитава най-високото ниво на владеене на английски език – С2 след успешно издържан изпит. Петриела участва в областните олимпиади по математика (2009, 2011), по история и цивилизация (2010, 2011, 2014), по биология и здравно образование (2011).

 

Facebook Comments

Вашият коментар