КултураПолитикаРегиона

Девин празнува, снощи прозвуча химнът на града за пръв път

Снощи, на празника Девин и минералната вода, за пръв път прозвуча химнът на града. Той е подарък от кмета Красимир Даскалов. С бурни ръкопляскания жителите на града приветстваха на площада изпълнението на „Молитва за Девин“ по текст на поета Емил Енчев, музика на Асен Масларски и аранжимент на Димитър Гетов, в изпълнение на Асен Масларски и Милица Божинова. Химнът на града е одобрен с решение на Общинския съвет.

8На сцената се изявиха гайдарите от местното читалище „Родопска просвета“, чийто състав бе обявен за живо човешко съкровище. Овациите на публиката спечелиха двама малки певци-артисти и фолклорните танци на „Девин денс клуб“.

3„Девин е град с древни традиции, преминал през много обрати, опожаряван два пъти до основи по време на Османското нашествие. Днес той се развива успешно като един добър курортен град, събрал всички дадености на величествената Родопа планина. Майката природа ни е дарила с изобилие от минерални извори, с изключителни скални образувания, ждрела, пещери. Но освен с това Девин ежегодно привлича хиляди туристи, благодарение и на пословичното гостоприемство на местните жители и на запазените автентични традиции и обичаи. Днес ние имаме основание да се гордеем, че сме жители на този прекрасен край. Водата, добита в Девин и бутилирана тук, се пие в Германия, Русия, Малта, Кипър, Англия, Македония, Румъния. Съвсем наскоро предстои реконструкция и рехабилитация на топлопровод от Беденски бани до Девин. И след дълги години тук отново ще потече Беденската минерална вода, която е с уникални лечебни свойства. А това, съчетано с изградената вече модерна база за СПА-лечение, ще превърне Девин в един от най-атрактивните балнеоложки центрове в страната, а защо не и в чужбина“, изтъкна кметът на общината Красимир Даскалов. 1

Сърдечни поздрави за празника поднесе снощи и депутатът д-р Даниела Дариткова. В обръщението си към жителите на Девин тя каза, че градът е балнеоложката перла на Родопите. Тя анонсира и предстоящата реализация на проекта по новата оперативна програма „Региони в растеж“ от Смолян през Широка лъка, Девин, Михалково до Кричим за рехабилитация на 71 км. от републиканската пътна мрежа.

2Евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев каза, че Господ е дарил Девин с природа, минерални извори и пещери, но най-ценни са хората, които живеят в това прекрасно място – топли и гостоприемни.

За празника на Девин поздравителен адрес бе изпратил и премиерът на България Бойко Борисов. „Уважаеми г-н Даскалов, уважаеми жители на град Девин. Поздравявам ви по случай празника на Девин и минералната вода. Чудесно е, че пазите и обогатявате традициите на вашия град. Желая успех на начинанията ви, които сигурен съм ще утвърдят позициите на Девин като един от най-атрактивните лечебни центрове в България. Минералните извори са най-голямото природно богатство на вашия живописен край, с които той привлича хиляди туристи ежегодно заради гостоприемството на местните жители и запазените автентични традиции и обичаи. Вярвам, че всички заедно ще продължавате да поддържате изграденото в Девин и ще работите за развитието на туризма, който има огромен потенциал. Бъдете здрави, желая щастие, късмет и повече добро настроение на всички вас“, се казва в посланието на министър-председателя. 5

Стотици се хванаха на кръшно хоро с изпълненията на Николай Славеев.
Днес в Девин продължават да се веселят с празника на народната песен и родопската носия. За довечера е организирано състезание по надпиване с минерална вода. За вечерта предстои атрактивен спектакъл на огъня и сенките, а също и дискотека на открито.

6За утре е предвидена театрална постановка „Бременските музиканти“ – спектакъл на Родопския драматичен театър – Смолян.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!