Смолян

ЮЦДП се премести в нова сграда

Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) се премести в чисто нова административна сграда. Днес се състоя официална церемония по освещаването й. Гост на тържеството в Смолян бе земеделският министър Десислава Танева, която заедно с директора на ЮЦДП Ботьо Арабаджиев, кмета Николай Мелемов и областния управител Недялко Славов прерязаха лентата му.

24smvh_3374Новата сграда е в центъра на града, близо до болницата, театъра, общинската и областната администрация. Тя е с разгъната площ от 1300 квадрата, напълно пригодена за нуждите на предприятието. Инвестицията е на стойност 1,3 млн. лева. От 2011 г., откак е открито, офисите на ЮЦДП бяха в Пампорово.

Шефът на ЮЦДП инж. Ботьо Арабаджиев уточни, че не е собственост на горското партерният етаж на сградата, където има един лекарски кабинет и един нефункциониращ цветарски магазин, а също така един апартамент и два офиса на последния етаж.

24smvh_3367„От началото на годината сме създали 1117 декара нови гори. До края на годината ще залесим още 873 дка. Въведохме успешно системата за издаване на електронен превозен билет, както и за нейния контрол. Закупихме нова техника за опазване на горските територии, както и за ремонт и поддръжка на горските пътища. От създаването си ЮЦДП е работило прозрачно – по ясни принципи и критерии. Затова и вратите на новата сграда ще бъдат отворени за всеки, който сигнализира за нередност, за всеки, който търси съвет, който споделя любовта ни към гората“, каза Арабаджиев.

Пред журналисти преди освещаването министър Танева съобщи, че към полугодието всички горски предприятия в страната са с подобрени стопански показатели в сравнение със същия период на миналата година. Оперативната им печалба възлиза на 6,3 млн. лева, а конкретно на ЮЦДП тя е в размер на 1,2 млн. лева.

11 029Усвоена е 80% от падналата дървесина, която можеше да бъде прибрана след при мартенското снежно бедствие. Останалата част по план трябва да се прибере до края на годината. Остава и един процент обаче, която е недостъпна. Няма достъп до  130 000 кубика паднала маса от общо 1 111 000 куб. поразена дървесина.

„Имаме 10% увеличение на приходите, с близо 30% увеличение на финансовия резултат. Със залесяването сме с 10% повече от полугодието на миналата година. Надявам се, че до края на годината ще приключат с по-добри резултати от миналогодишните. Направено е много по всички дейности, по които имахме в плановете за тази година – и за залесяване, и за изграждане на горска пътна мрежа, и за подкрепа с техника за опазване на горите“, посочи министър Танева.

Към днешния ден щетите от пожари са в пъти по-малки от миналия летен сезон. Броят на пожарите е почти същият, но щетите са само върху 2 декара.  Танева каза, че едва 4% от пожарите са по природни причини, останалите 96% са вследствие на човешка небрежност.

IMG_20160625_152710Негативният резултат от снеговала обаче е, че в гората от районите с най-големи поражения от бедствието, се появи заболяване – т.нар „повърхностен корояд“, и на стотици места в района на Баните, Златоград, Мадан, Рудозем, Смилян има кафяви петна от изсъхнали иглолистни насаждения. Коментарът по този повод на зам.-министър доц. Георги Костов беше следният: „Ако оприличим горската територия на България на една чаша – тя може да се напълни с вода, в случая с дървесина, до определено ниво. Не може да прелива. Нашите гори в голяма степен преливат от дървесина. И тази реакция е естествена както на променящите се климатични условия, така и на това, че в миналото не сме изсекли достатъчно количество дървесина от тези гори. Ако бяхме ги изсекли по-интензивно, щеше да е различно сега. Природата не допуска чашата да е с връх“. По думите му пораженията от върхов корояд са под 2% за общата горска територия на страната, която е 3 600 000 хектара. Тя се е увеличила с 3 млн. декара през последните 25 години.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!