ПолитикаСмолян

Делегация от ЕП посети областната болница в Смолян

Делегация от Европейския парламент бе на посещение днес в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” АД – Смолян. Мисията е организирана по инициатива на евродепутата Илияна Йотова. Заедно с нея в България пристигнаха евродепутатите Констанца Крел от Германия, Лиляна Родригеш от Португалия и Тонино Пицула от Хърватия, както и техни сътрудници. Делегацията посети град Смолян и се запозна с европейски проекти и примери за използване на евросредства, както и с възможностите за използване на средствата във високопланинските региони.

-IMG_0967В областната болница гостите получиха информация за приключилия проект „Реконструкция, обновяване и оборудване в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ АД – Смолян“, на стойност 5 766 764, 33 лв., от които безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие – на стойност 4 884 916, 65 лв.

20160602_123110_„В болницата е монтирано модерно високотехнологично медицинско оборудване за диагностика и лечение на онкологични заболявания. Доставени са компютърен томограф, ядрено-магнитен резонанс, гастроскоп. Извършени са строително монтажни работи и обновяване на отоплителната система. По този начин пациентите се лекуват с високотехнологично оборудване и понеже регионът ни е планински и труднодостъпен, ще се осигури равен достъп до медицинска помощ”, каза изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Марин Даракчиев.

-IMG_0957Кметът на Смолян Николай Мелемов обясни, че по Оперативна програма ”Зелена и достъпна градска среда” общината е обновила пространство около болницата –направени са нови паркинги, улици, градинки, като проектът е на стойност 5,1 млн. лв.

Гостите от Европейския парламент посетиха помещението, в което е монтиран Ядрено-магнитния резонанс.

„Вижда се, че европейските средства в България се използват по предназначение. Знаете, че в това отношение имаме малко лоша слава, но мисля, че това бе един добър пример. Техниката в болницата е на достатъчно високо ниво и също закупена с европейски средства”, каза и евродепутатът Илияна Йотова.

 

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!