БизнесРегиона

Добита е близо 40% от пострадалата дървесина в ДГС „Златоград“

Близо 40% от пострадалата дървесина в Държавно горско стопанство „Златоград“ е извозена, става ясно от информация на директора му инж. Съби Димитров пред местния парламент.

Обилните снеговалежи през март месец миналата година нанесоха огромни щети по горите, но най-засегната бе територията на горското в Златоград. Там пострадалата дървесина е над 260 000 кубика. По данни на Димитров около 30% от падналата маса се намира в недостъпни терени и за да се прибере, трябва да се изградят горски пътища. От достъпните за добив места през 2015-та са били добити 55 000 кубика пострадала дървесина. Участие в този процес са взели 20-тина фирми от Златоградско, Велинград, Сърница, Чепеларе, Смолян, Момчилград. От началото на тази година са прибрани над 13 хиляди кубика – 37,8% от пострадалата дървесина.

„Към настоящия момент в района на община Златоград има сключени договори с 8 дърводобивни фирми за добив на 21 200 куб. м. Предстои процедура за възлагане на още 6 265 куб. м. дървесина. Добивът на дърва за горене и строителни материали по линия на местното население се осъществява след представяне на списъци от общината и кметствата по места, които се одобряват от директора на ТП „ДГС Златоград”. За добив от пострадалата дървесина има преференциални цени за добив като за 1 кубик дърва за огрев се заплаща от 5 лв. на 3 лв., а строителната дървесина е намалена с 20%“, уточни инж. Димитров.

Съветникът Людмил Симеонов настоя да се направи опис на горските пътища и в какво състояние са те, да се фиксира достъпът на тежки камиони с определен тонаж до местности, където има земеделски имоти и вили, за да не се разрушават до степен, че хората да не могат да стигнат до имотите си. „Никой не е против интересите на фирмите. Нека да си работят, нека добиват. И гората трябва да се почисти, и всичко. Обаче кой е в защита на тези хорица, които си имат някакви имоти и са инвестирали сума средства. Да не кажа, че някои са правили пътища със собствени средства и сега някой отива и им „вижда работата“, коментира Симеонов. За пример бе даден пътят към „Св. Неделя“, който е правен с труда на хората преди 40 г., но от половин година е напълно разрушен и до там с високопроходима техника едва се стига. „Ремонт по този път ще започне от другата седмица, но падналата маса също е опасна, тя трябва да се прибира. Това, което са разрушили, ще възстановят, но пътищата се разрушават не само от дейността на горското стопанство, там има и два частни имота, в които се влиза с коли с ремаркета“, обясни инж. Димитров.

Председателят на ОбС Емилия Кръстева предложи да се сложат ограничителни знаци към някои горски подходи и спазването им да подлежи на контрол.

При извозването на голямо количество дървен материал са били нанесени щети и на гробищния парк. Кметът Мирослав Янчев обяви, че ще организира среща с всички фирми, които извозват дървен материал, за да обсъдят проблема с разрушените горски пътища. По думите му такава среща е належаща.

DSC_1397 DSC_1393 DSC_1388

 

DSC_0027

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!