ВсичкиСмолян

До петък община Смолян чака оферти за електромобил

До петък – 9 декември, община Смолян чака оферти за доставка на електрически автомобил. Сумата, заложена за него, не трябва да надвишава 37 500 лева без ДДС. Средствата ще бъдат осигурени по схемата за насърчаване ползването на електромобили на Националния доверителен Екофонд.

Колата трябва да е с 4 или 5 места, с 5 врати, мощност – не по-малка от 45 кW, с литиево-йонна батерия, чийто капацитет да е минимум 15 кWh, пробег не по-малък от 150 км, максимална скорост не по-малка от 130 км/ч, време за бързо зареждане не повече от 30 минути, за пълно зареждане – не повече от 10 часа. Гаранцията за автомобила не трябва да е по-малка от 3 години, а на батерията – не по-малко от 5 години.

Срокът за доставката е 90 дни, считано от подписване на договора за изпълнение и уведомяване на изпълнителя за наличие на сключен договор за финансиране на поръчката.

Офертите ще се отварят на 12 декември от 9 часа.  nissan-leaf-23

През март тази година Министерството на околната среда и водите обяви, че ще субсидира с до 20 000 лева закупуването на електромобили и с до  10 000 закупуването на „плъг-ин“ хибриди в структурите на държавната и общинската администрация. Програмата се реализира съвместно с НСОРБ и Националния доверителен екофонд. Стойността на проекта е 1 милион лева. Всяка администрация може да кандидатства за частичното субсидиране – за не повече от 3 превозни средства.

Сред одобрените бенефициери са 4 държавни институции – Министерството на околната среда и водите, Министерството на икономиката, Министерството на труда и социалната политика и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. Одобрени бяха проектите и на следните 22 общини – Асеновград, Поморие, Горна Оряховица, Бургас, Трън, Разлог, Видин, Стара Загора, Самоков, Габрово, Мъглиж, Смолян, Пловдив, Сливен, Варна, Попово, Сливница, Баните, Малко Търново, Никола Козлево, Несебър и Плевен. Закупените 44 електрически и електрически хибридни превозни средства ще се използват за обслужване на общински обекти в етап на строителство, преглед на общинската пътна мрежа, текущ контрол и охрана на общински обекти и др.

Ако сравним един електромобил с конвенционална кола с бензинов или дизелов двигател, предимствата са очевидни. На първо място – коефициентът на полезно действие на един съвременен бензинов двигател с вътрешно горене е между 25 и 33%. Това значи, че между 2/3 и ¾ от енергията се губи в топлина и триене между различни части – скоростна кутия и така нататък. За сравнение КПД на електродвигателите е от 85 до 95%, което е огромна разлика. %d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%be%d0%b1%d0%b8%d0%bb

Значително опростено обслужване на колите — по-малко на брой и по-неизносващи се части

Не замърсяват природата. Движението с електромобил е 97% по-чисто от автомобилите с ДВГ

При електромобилите няма шум от двигателя, който да смущава престоя ви в купето. Също така те нямат скоростни кутии, което прави потеглянето и спирането много по-плавни.

Благонадеждност – има редица примери за изминаването на повече от половин милион километра без каквито и да било проблеми.

Не по-малко приятно е лекото им управление. Повечето са автоматици, няма придърпвания при смяната на предавките както при механичните кутии

Докато почивате през нощта, автомобила се зарежда от електрическата мрежа. За по-малко време от това, което е нужно на нас самите да се наспим добре. Средното време за зареждане е някъде между 2 и 6 часа в зависимост от разстоянията.

От една от най-известните марки автомобили в света посочват, че имат много по-малко рекламации при хибридните си модели, отколкото при конвенционалните.

С покачващите се цени на горивата и с големия разход на гориво често дори и най-краткото пътешествие може да ви струва много. Да изминете 100 километра с един автомобил от среден клас с бензинов двигател с разход на гориво близо 8,5 литра на 100 км. може да ви струва над 20 лв. Изминаването на същото разстояние с електромобил ще ви струва не повече от 5 лв.

 

error: Защитено Съдържание!