ПолитикаСмолян

До 2020 г. 101-ви Алпийски батальон в Смолян става полк

101-ви Алпийски батальон в Смолян ще се трансформира в полк. Това стана ясно от изявление на областния управител Недялко Славов по време на пресконференция, на която бе представен новият му заместник Тодор Бозуков.

„Доколкото 101 планински батальон в момента е включен в състава на 68 бригада специални сили, трансформирането му в 101 алпийски полк е планирано да се извърши на два етапа. На първия етап през 2016 г. 68 бригада специални сили ще се преподчини на Сухопътните войски на Щаба на отбраната, като 101 планински полк се извади от нейния състав и остане в подчинение на Сухопътните войски. На втория етап през 2018 г. след преглед на изпълнението на „План за развитие на въоръжените сили до 2020 г.“ и подготвителните мероприятия за втория етап е предвидено да се формира 101 планински полк, като числеността на батальона се увеличи чувствително за сметка на реорганизацията на други формирования“, се сочи в писмо, изпратено от началника на политическия кабинет на министъра на отбраната до началника на политическия кабинет на премиера и до областния управител на Смолян в отговор на негово запитване.

„Искам да отбележа, че за постигането на това сме работили на политическо ниво много тясно с д-р Дариткова, като депутат и с г-н Мелемов в качеството му на областен координатор на ПП ГЕРБ за политическата подкрепа на ГЕРБ по този въпрос. Зарко Маринов (доскорошният зам.-областен управител, който подаде оставка – б.а.) положи усилия за положителната политическа позиция на Реформаторския блок. Петър Кадиев, като народен представител от нашия регион, допринесе за положителната позиция на АБВ и подсигури подкрепата на ген. Михов, който е председател на Комисията по отбрана в парламента. Това е блестящ пример как като се обединят формациите могат да постигнат добри резултати”, коментира Недялко Славов.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!