БизнесРегиона

Евродепутатът Владимир Уручев: До края на годината ще можем да избираме доставчик на ток

Г-н Уручев, непрекъснато отлагаме либерализацията. Кога ще можем да избираме кой да ни доставя ел.енергията?

Либерализацията в България наистина доста закъсня. И по обективни, и по чисто национални причини. Някак си новото, което трябва да влезе в енергетиката, трудно си пробива път. Вярно, че този отрасъл е твърде консервативен, но ние сме малка държава и нещата трябва по-бързо и по-лесно да стават. Не знам защо под либерализация се разбира някакъв политически оттенък – либерали, консерватори, леви, десни. Нищо общо няма. Това е навлизане на повече пазарни механизми в енергетиката. За по-големия бизнес либерализация съществува от доста години. Те могат да си купуват ток не от конкретен търговец и процесът трябва да слезе при по-малкия и най-малкия бизнес, съответно за крайните потребители, каквито са домакинствата.

Защо не може да се превърти колелото?

Колелото се върти, но има едно неразбиране. Създават се страхове и в малкия бизнес, и в по-големия. Може би трябва да започнем с въпроса защо искаме либерализация, защо искаме са да има пазар, тъй като до момента нямаме пазар. Ти избираш един от един възможен, съответното разпределително дружество. В момента сме привързани към една определена компания. Тя владее и поддържа мрежите в дадена територия. И когато на човека му казваш: „Ти ще имаш възможност да избереш“, той пита: „Кого да избера, нали те владеят мрежата?“. Отговорът на този въпрос е, че трябва да се появят повече търговци. Те ще ползват същата тази мрежа, която е собственост на сегашните компании и ще плащат същите цени, които и сега се плащат. Ако си отворите фактурата, ще видите, че има цена за пренос на високо напрежение, на ниско напрежение, за достъп до високо и до ниско напрежение. Всички тези цени са фиксирани, регулирани. Те се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Тоест, между нас и EVN в нашия регион ще дойде трети, който също ще иска да изкара печалба от нас, защото от EVN няма да може?

Точно така.

И логично е тогава да ни поскъпне електричеството?

Не е логично да поскъпне, а обратното. Когато имаш повече търговци, които ти предлагат една и съща услуга – доставка на ел. енергия във вашия дом, ти ще избереш този, който предлага най-добри условия. Ако държиш на цената, ще избереш този, който предлага най-евтиния ток. Ако държиш на сигурност и на управление на твоята консумация в къщи – примерно няма да включиш ел. печка тогава, когато е най-натоварена мрежата и се плаща най-много. Има т.нар. пикове в енергопотреблението – сутрин и вечер. И тези, които са сключили договори за определено количество, а им трябва по-голямо количество, в тези часове купуват енергия на много висока цена. И обратно – в ненатоварената част могат да купят енергия на много ниска цена. Това е генералната идея на либерализацията – да се появи конкуренция, да можеш да избираш. Когато няколко компании се борят за теб като клиент, естествено е това да повлияе на цената, но в никакъв случай не нагоре, а надолу.

Тоест, лавиращата част е крайният потребител, а EVN ще си остане  мрежов доставчик?

Да, самата електроенергия може да ти я предлага всеки. Ако аз съм търговец на електроенергия, сключвам договор с производителя – примерно АЕЦ, защото там е най-евтина енергията, или с някоя водна централа, която ми предлага по-добри условия, или ТЕЦ-овете.

Жици няма ли да се пипат?

Да, няма да се пипат сегашните и няма да се теглят нови жици затова, че ще има нови търговци на електроенергия. Те ще ползват същите кабели и ще плащат същата цена за тяхното ползване, както и досега.

А ние как ще избираме – от борса ли, или ще обикаляме из офиси да издирваме фирма, от която да купуваме ток?

Най-добрият вариант е борса, но има още доста време, докато стигнем до там. По-скоро самите търговци ще ни търсят за клиенти, за да завъртят оборот, иначе няма да има смисъл да съществуват. Дотук законодателно всичко е оформено. Борсата, на която ще се търгува електроенергия, не е за домакинствата, а за търговците и производителите на ел. енергия. И благодарение на конкуренцията моите наблюдения са, че се поддържа сравнително ниска цена, макар че в момента много малко е количеството, което се търгува. Но борсата ще заработва все повече, все повече търговци ще се появят. Засега те за съжаление в момента работят само с бизнеса. Ще трябва да се препрофилира малко, тъй като домакинствата са много малки консуматори. Нали разбирате, че 3000 киловатчаса на година е нищо. Тоест, на търговеца му трябва не едно домакинство, а стотици. И когато са много, ще започне конкуренцията между тях не само по отношение на цената. Тя е най-малкото. Ние трябва да си сменим модела и мисленето по отношение на консумирането на ел.енергия. Сега сме свикнали, че това е даденост – плащаме си, следователно когато се приберем в къщи, мога да си пусна пералнята, печката, прахосмукачката и всичко, което искам. Въобще не ни интересува на каква цена идва това. Дали не създава огромно напрежение в системата. Когато се появят търговците, те ще експлоатират точно този неразработен сегмент. Ще се стремят да покажат на домакинствата, с които работят, че в часовете пик е изключително неразумно да правиш голяма консумация, че трябва да отместиш 2 часа напред или назад, посред нощ, или да въведеш автоматика, която да ти изключва уредите точно в часовете пик. По този начин се бяга от скъпата енергия и домакинството остава в диапазона на ниската цена. Но е нужно да се промени отношението на хората, а това е постигнато в много страни на Европа – в Дания, Холандия, Италия, Германия. Трябва да се въведат т.нар. умни електромери. Те ще са свързани чрез интернет, ще показват какво става у дома ви в реално време. И на телефона ти излиза примерно съобщение: „В момента енергията, която черпиш, не струва 2 лева, а 20 лева – вземи мерки“.

Говори се, че предлагането ще стане като при мобилните оператори – плащаш дадена такса, но с еди-какви си отстъпки и бонуси?

Ще има такива елементи, но договорите ще са по-сложни. В момента имаме договори с много клаузи, но всъщност е единствена – че се задължаваш да плащаш консумираната от теб електроенергия на еди-каква си цена. Но в бъдеще ще има клаузи – че ако избягваш часовете пик, цената ще ти е една, ако не се съгласиш – друга.

Ще е проблем ли смяната на търговеца, ако си разочарован от него?

Това не би трябвало да е проблем. Законодателството го е изчистило. Всеки ще се опитва да „закрепостява“ с чисто административни похвати, но трябва да е въпрос на няколко дни, стига да си намериш друг доставчик. Даже търговците трябва да са задължени да уреждат между тях прехвърлянето на сметки. Най-вероятно такса за прехвърляне ще има, но тя ще е съобразена с разходите, а не кой както реши.

И понеже ние наистина сме доста консервативни в ползването на електричество, не смятате ли, че за нас най-важна ще е цената, която ни предлагат? Дали ще могат още в самото начало да ни предлагат различни цени?

Абсолютно сигурен съм, че ще могат. В държавите, където има такъв напредък, където консуматорът, домакинството, фирмата – са станали активен участник в този процес, той до такава степен е вече информиран, че част от задълженията му са на база на информацията, която получава от. А в днешните условия за предаване на информация това нито е трудно, нито е скъпо.

Кога според Вас домакинствата ще започнем да получаваме оферти?

Очаквам процесът да се освободи от средата на тази година. А вече отделен е въпросът колко активни ще бъдат търговците да се пренасочат към този сектор. Някои, с които аз съм разговарял, които имат иновативно мислене, виждат в този сектор пазарна ниша, която може да се разработи. Според мен до края на годината вече ще можем да си сменим доставчика. Ние и сега можем да го сменим – вместо към EVN, да минеш към ЧЕЗ или Енерго Про, но никой не го прави, защото условията не са кой знае колко различни. Може с една стотинка да се различава цената, но нищо друго, нищо ново. Процесът потребител-доставчик ще е доста дълъг и  интерактивен докато крайният потребител се заинтересова и стане активен. Това е целта на либерализацията.

А може ли да си останем към EVN?

Да, никой не те кара да избираш.

Кои ще са първите, които ще се заинтересоват от промяната?

Хората, свързани с енергетиката, които разбират процеса, активната част от населението. Тези, които имат информация. И когато се появят първите резултати, когато се види, че определени домакинства са свалили чувствително разхода си, тогава и останалите ще станат по-активни. Ще се стигне до момент, в който може да им платят за това, че ползват ток. В Германия имат домакинства, които са на печалба – потребяват електричество и им се плаща.

Как е възможно това!?

Възможно е в периодите, когато има излишък на произведения ток. Сутрин примерно, когато започват работа заводите, консумацията на ток е много голяма. Спецификата на този продукт – тока, е, че колкото се консумира толкова се произвежда. В същия миг при това и не се складира. В момента, в който падне консумацията, производството трябва автоматично да падне. Има централи обаче, на които не може да им се намали производството по чисто икономически съображения. ТЕЦ-овете под определена граница не бива да свалят, защото за да възстановят после производството, е свързано с огромни разходи за тях. И ще фалират, ако постоянно свалят и качват производството. ВЕИ-тата са на договори – колкото произведат, толкова трябва да им се изкупи. И ако не се изкупи, неустойката става тройна. Операторите предпочитат да не стигат до тези разходи. Предпочитат да платят на този, който им купи енергия от излишъците. Не пълната цена, но все пак е някаква цена. Това в Германия доста често се случва – т.нар. отрицателна цена на ток. Даже някои от по-големите консуматори са решили да се възползват – разместили са смени и всичко, за да работят в тези периоди и въобще да не плащат за ток.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!