Здраве

Заплатите на лекарите, които не се обучават, няма да бъдат увеличавани

Заплатите на докторите и зъболекарите, които не ходят на семинари, не участват в научни конференции по специалността си и не представят сертификат за такива обучения, няма да бъдат увеличавани. Това пише в-к „Монитор“, като добавя, че възнагражденията дори може да бъдат намалявани. Изданието се позовава на текстовете от законопроекта за поправка на Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина.

Вестникът цитира Красимир Грудев от управителния съвет на Националното сдружение на частните болници, който заявява, че не малка част от медиците отказват квалификации, за да не изпуснат хонорарите си от пациентите. Според него това е и една от причините за неточно поставените диагнози и неадекватни лечения.

Като повече от наложително определя въвеждането на изискването за постоянното повишаване на квалификацията председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. Към момента съсловната организация поддържа регистър само за специализациите на колегите, но не е проблем да следим и продължаващото им обучение, уверява той.

„Занапред, независимо, че ще се следи за квалификацията на лекарите, това няма да става на око. Законопроектът предвижда именно БЛС да изготви правила за добра медицинска практика по всяка отделна специалност. Предстои да се въведе и единна кредитна система, по която докторите ще бъдат оценявани чрез натрупване на съответен брой точки от които ще зависи тяхната заплата и дори научна степен. За всяка година те ще трябва да са натрупали определен брой от тях. Ако не успеят, няма да растат в йерархията, нито пък ще имат възможност да записват докторантури и да получават научни степени. Предвижда се същите правила за оценка да важат и за зъболекарите“, се казва в статията.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!