Региона

Прекратен е договорът за минералната вода в Девин, метър не направиха

Договорът за ремонт на водопровода за минерална вода към Девин е прекратен, а от него не е изграден нито метър. Причината е, че изтече срокът на програмата, по която се финансират дейностите по него. В сайта на Агенцията за обществено поръчки е вписано, че договорът е предсрочно прекратен поради изтичане на договора за безвъзмездна финансова помощ.

„На изпълнителя – „Аква  – груп В“ ЕООД – София, не са платени никакви пари по договора за 377 788 лв. без ДДС, защото и никаква работа не е извършена“, съобщи кметът Красимир Даскалов.

Контрактът е подписан на 24 юни тази година, а средствата за ремонта бяха осигурени от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“.

„Изпълнението на договора въобще не е започнало. Средствата по тази програма са изпуснати. Но е факт, че това касаеше частичен ремонт на водопровода в частта му от Настански мост до Девин, което е 1,5-2 км. Само за този участък. Нас обаче частичен ремонт не ни устройва – това няма да допринесе с нищо за Девин“, коментира Даскалов. Кметът посочи, че по този въпрос работи активно още от встъпването си в длъжност. Сега се надяват на финансиране от националния бюджет, и то за целия водопровод – почти 12 км.

„Кандидатстваме пред държавата за сума от около 2 млн. лева. В проекта са заложени най-модерни технологии – дейности и материали плюс ремонт на два резервоара, единият от които над болницата, с външна и вътрешна изолация. Надяваме се, че водата ще дойде до Девин с около 62-63 градуса, при положение че извира със 72-73 градуса. Дебитът й би трябвало да е 14 литра в секунда. В момента е около 9 л/с, защото има загуби при самия извор. Там също сме предвидили ремонт така, че да се постигне максимален дебит“, каза още Даскалов. Той допълни, че е водил многократно разговори с представители на правителството, включително и с премиера, и се надява на положителен резултат в най-скоро време.

Снимка: вестник „24 часа“

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!