ЗдравеРегиона

Има новости в орагнизацията на онкологичната помощ след 1 април

Интервю с проф. д-р Жанет Грудева Попова (дмн) е заместникдиректор по диагностично лечебна дейност в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Началник е на Клиниката по медицинска онкология.

 

Проф. Грудева, какви са новостите в организацията на онкологичната помощ след 1 април 2016 г.?

Кратката характеристика на промените е възможността да бъде предоставена комплексност на онкологичната услуга. Това е изключително важно от гледна точка на съвременните терапевтични изисквания. Новината за онкологична диагноза е стресов момент, както за пациента, така и за близките му. Нормално е те да бъдат информирани за правилния път, който предстои да бъде изминат в хода на лечението, за да се стигне до положителен краен резултат.

Досега най-често се налагаше пациентът сам да търси информация къде трябва да отиде, дали има нужда от друго лечение, къде може да го проведе. Това беше недостатък в предоставяната здравна услуга, създаващ риск да се пропусне срока, вида и необходимостта от допълнителна терапия (напр. след хирургична интервенция). Наличието на много лечебни заведения, предоставящи само част от онкологичната услуга също объркваше пациента.

Каква е концепцията от 1 април, която Министерството на здравеопазването и Националният здравноосигурителен фонд наложиха?

 Когато се диагностицира онкологично заболяване и преди да се предприеме какъвто и да е начин на лечение, пациентът трябва да бъде представен на така наречената Обща Клинична Онкологична Комисия (ОКОК). В тази комисия участват специалисти от различни специалности – представители на екипите, които трябва да обезпечат по-нататъшното лечение на онкологично болния. В Университетска болница „Св. Георги” в тази Комисия има представители на различни хирургични специалности, медицински онколог, лъчетерапевт, специалисти по образна диагностика, патолог. Това позволява на Комисията да вземе общо, отговорно и професионално решение за съвременното лечение на пациента.

 Важно е да се прецени дали задължително се налага оперативна интервенция. Затова при доказано онкологично заболяване плановите пациенти се представят на Комисията. Тя определя каква трябва да бъде терапевтичната последователност, която може да включва операция, лъчелечение, химиотерапия, хормонотерапия и т.н. Пациентът може сам да избере лечебното заведение, където ще се провежда лечението. Копие от решението на ОКОК се представя на пациента и той от самото начало е наясно какъв е пътя му нататък, за да се стигне до успешен терапевтичен резултат.

Съгласно последните промени в Анекса към Националния рамков договор 2015, право да разкриват ОКОК имат единствено лечебни заведения, които в своята структура предоставят дейност по химиотерапия плюс лъчелечение / химиотерапия плюс нуклеарна медицина или всичко това.

Отговаря ли УМБАЛ „Свети Георги“ на тези изисквания?

 Категорично ДА – УМБАЛ „Свети Георги“ може да предостави комплексност на онкологичната услуга. Лечебното зеведение разполага с различни специализирани тяснопрофилни хирургични клиники. Имаме възможност за химиотерапия, включително таргетно и хормонално лечение; възможност за лъчелечение; за нуклеарно-медицинска диагностика. От тази гледна точка УМБАЛ „Свети Георги“ отговаря безапелационно на изискването за цялостно завършен цикъл на онкологичното лечение.

Бих искала да отбележа, че по европейски програми в края на 2015 година получихме допълнително модерно апаратно обезпечаване на лъчетерапевтичния комплекс. Разполагаме с кибернож (оригинален апарат), който предстои да започне дейност. Получихме и PET скенер, който ще се използва за проследяване на терапевтичният отговор при онкологичните пациенти. По този начин лъчетерапевтичният и нуклеарно-медицинският комплекс в Университетска болница „Св. Георги” достигнаха изключително високо и съвременно ниво, уникално по своята структура за Южна България.

Готова ли е вашата Обща клинична онкологична комисия (ОКОК) да приеме всички желаещи за консултации?

Ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ подготви пакет с документи във връзка с промените в организацията на онкологичната помощ. ОКОК при УМБАЛ „Св. Георги” може да приеме пациентите, изпратени от други лечебни заведения, които желаят да представят своите документи за разглеждане. Лечебните заведения, които искат да ползват нашата ОКОК трябва да сключат договор. В него те ще получат, както изискванията за представяне на пациента, така и графика, по който работи нашата ОКОК. На Комисията се представят две групи пациенти: 1. Пациенти, които подлежат на планова оперативна интервенция, т.е. предоперативно. 2. Пациенти, при които вече е проведена оперативната интервенция по спешност.

Пациентите трябва да бъдат изпратени от лечебното заведение, диагностицирало онкологичното заболяване. Задължително е съвременно стадиране с подходящи образни методи (КТ).

Има ли възможност за промяна в този график при увеличаване броя на пациентите?

Разбира се. Понастоящем ОКОК има заседания три дни седмично. При необходимост те могат да се променят.

Вие споменахте няколко различни методи на лечение, използвани в онкологията. Има ли препоръчителни времеви интервали между тях?

 Основните методи на лечение, използвани в онкологията и познати на обществото са хирургични, лъчелечение, химиотерапия с цялата палитра от възможности (вкл. таргетна терапия и хормонална терапия). Пациентите и техните семейства трябва да знаят, че интервалът от един до друг препоръчан метод не трябва да бъде повече от един месец. Иначе се нарушават правилата на добрата онкологична практика. Ето защо ако някъде се получи забавяне при планирането (напр. за лъчелечение, тъй като лъчетерапевтичните комплекси в Пловдив са само два) тогава пациентите трябва директно да потърсят Клиника по лъчелечение на УМБАЛ „Св. Георги” – Пловдив. Организацията на работа в клиниката е такава, че не се допуска изчакване повече от седмица.

И всички пациенти ще получат комплексно и навременно онкологично лечение в рамките на УМБАЛ „Свети Георги“?

Категорично да.

Подала ли е УМБАЛ „Свети Георги“ заявление за сключване на допълнително споразумение с НЗОК за 2016 година?

Срокът за подаване на такова заявление е до края на месец април. Университетска болница  „Св. Георги” е голяма, пакетът документи е обемен, защото имаме богат спектър на дейности по почти всички клинични пътеки и амбулаторни процедури. Подготовката на пакета документи за НЗОК е приключила.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!