КултураСмолян

Каскадьор от Смолян блесна до Джейсън Стейтъм в „Механикът: Възкресението“

Българин блесна до Джейсън Стейтъм във филма„Механикът: Възкресението“. Той е каскадьорът от Смолян Райчо Василев. Райчо е участвал още в продукциите „Легенда за Херкулес“, „Хрониките на Нарния: Принц Ксапиян“, „Нинджа“, „Спартак“, „Непобедимите 2″, „Aш срещу Злите мъртви“, съобщи в-к „Стандарт“.

Занимава се с каскадьорство ог 19 години. Участието на Жан-Клод Ван Дам в „Кървав спорт“ го пали по адреналина и синия екран. След години съдбата го сблъсква очи в очи с известния актьор. %d1%80%d0%b0%d0%b9%d1%87%d0%be2

„Първият филм, който направих с него, се казваше „Орденът“. Имах една малка бойна сцена, дублирах лошия и се бих с Ван Дам. После така се развиха нещата, че ме взеха за „In hell“. Много хора по света ме познават благодарение на този филм. От детската ми мечта да се снимам в една лента с него, в момента имам над 10. Голяма чест и удоволствие“, споделя Райчо.

Каскадьорът среща с Долф Лундгрен на снимките на „Механикът“, а това води до покана от страна на звездата Райчо да участва в лентата „Dimond dogs“. В „Механикът: Възкресението“ го викат като дубльор, но по-късно решават да изиграе гангстер. „Лошият трябваше да е заобграден от българи, понеже част от филма уж се снима във Варна, но всъщност е на пристанището в Тайланд. Трябваха им български изглеждащи хора-мутри“, споделя Райчо. %d1%80%d0%b0%d0%b9%d1%87%d0%be5

Той прекарал с екипа около 5 месеца, един от които в курортите Патая и Пукет. Заради здравословните проблеми на Джейсън Стейтъм обаче снимките се проточили цели 24 месеца. „Снимахме на една от най-скъпите яхти в света. Уникално преживяване, всички екстри, които човек може да си представи. Беше дълга 60 метра, струваше 80 млн. Имаше 30-метров гараж, вътре се побираха моторна лодка, платноходки, няколко лодки „Зодиак“, подводна екипировка, мотори, извънземни неща… Хеликопетрът във филма е част от самата яхта“, споделя Райчо.

Джейсън Стейтъм, който е съпродуцент на лентата, искаше не 100% от всеки, а 200%, което е логично, разказва още каскадьорът. „Когато си свършиш работата както трябва, тогава е професионалист- хвали те, говори с теб, няма проблем. Имаше обаче хора, които не се раздаваха и положението ставаше страшно – викаше им много, но това е част от бизнеса. А Джесика Алба си е американка, когато трябва да прави бой с теб, е разговорлива“, допълва с усмивка Райчо. Уточнява, че много от кадрите на холивудския продукт, които показват Бузлуджа и други части на България, не са снимани у нас. %d1%80%d0%b0%d0%b9%d1%87%d0%be1

През 2015 г. българинът заминава заедно със семейството си за Нова Зеландия, за да прави каскадите втв сериала „Ash vs Evil Dead“ („Аш срещу Злите Мъртви“). Tой е продължене на игралния филм „Злите мъртви“, създаден преди 30 години.

„Един от най-големите професионалисти в нашия бизнес- Алън Поплътън, с който снимах всички сезони на „Спартак“, ми каза, че съм много добър за дублирането на главния герой Брус Кембъл. Аз се съмнявах, понеже преди 7 години съм срещал същия актьор в България. В моите очи той беше доста по-пълничък и по-голям от мен. В първия момент, в който Алън ми каза, аз се изсмях и отговорих, че няма как да стане. После се оказа, че имам голяма прилика с него и съм роден да го дублирам“, разказва Василев.

„Кембъл е комедиен актьор. Той е на 59 г., голям симпатяга, жена му и тя. Винаги прави бъзици на терен. Много голяма част от екипа едва се сдържа да не се засмее, когато каже нещо смешно по време на снимки, защото ще провали кадъра“, изтъква Райчо, който получава къща, кола и всякакви екстри в Нова Зеландия, за да участва и в снимките на следващите сезони на сериала, дело на телевизия „Starz“.

Синини, падания, натъртвания и тежки контузии, са неизменна част от живота на Василев. Разказва, че в неговия бизнес има много хора, които са готови да полетят от 9-ия етаж с главата надолу, за да станат известни. Така често подценяват безопасността, което води до инциденти, завършващи с фатален край. %d1%80%d0%b0%d0%b9%d1%87%d0%be6

„Всяка продукция има линейка с лекарски екип. Виждал съм как хоря си чупят крака, ръце, имам приятели, които не са вече между живите, лека им пръст, имам приятели инвалиди за цял живот, не ми се говори. Над 40 г. става тегаво, всичко почва да те боли“, казва той и уточнява, че вторият сезон на „Ash vs Evil Dead“ е бил един от най-тежките от гледна точка на каскади: „Закачат те с един въжета, хвърчиш 10 метра, удряш се, след това зомбито те мята 15 метра в другата посока, падаш като чувал с картофи, чупиш стени, което е много тежко от физическа гледна точка“. В такива моменти на помощ идва неговият близък приятел и масажист- Венци Недялков, който „му отлепва духа от тялото“.
%d1%80%d0%b0%d0%b9%d1%87%d0%be4За хубаво или лошо, камъкът си тежи на мястото, казва нашенецът, който отказва няколко предложения за нов живот в чужбина: „Аз се гордея, че съм българин, възпитанието и всичко, което имам, е станало в България, не другаде по света“. Отказал и множество интервюта, защото не обича медийните изяви. „Единственото нещо, заради което съм искал да присъствам в публичното пространство, е за да кажа колко съм благодарен на майка ми и баща ми. Всичко, което съм постигнал, го дължа на тях“.

Семейството е едно от най-важните неща за каскадьора. „Много приятели от цял свят ми казват, че жена ми е герой. Не знам дали тя е герой или аз съм“, признава Райчо и уточнява, че доста негови колеги са с по няколко развода. „Имам необходимия човек до себе си в лицето на съпругата ми Соня, както и две прекрасни деца – Рая и Стефан, жилище, където да живеем, здраве, което носим със себе си, брат, майка, баща ми, който ни гледа от друго място, радва се и гордее с нас. Имам ли аз, имат и те. Приятелите, с които съм обграден, са истински, а не скопени куци магарета, с които е пълен нашия живо%d1%80%d0%b0%d0%b9%d1%87%d0%be3т“, признава той.

„Здраве“ и „берекет“ са думите, които много чужденци от цял свят знаят благодарение на Райчо, защото той често им ги пожелава. „Материалното е нещо, което днес го има, утре го няма. Ако имаш правилните хора, те остават за цял живот“, заключва българинът, който държи на приятелството и си мечтае някой ден да направи собствен бизнес в родината, за да може не само децата му, а и много млади хора, да се развиват в България вместо да бягат в чужбина.

Източник: Ваня Гъркова, Стандарт

Снимки: Фейсбук

error: Защитено Съдържание!