КултураСмолян

Клуб „Милосърдие“ в Смолян с награда за отлично представяне

Награда за отлично представяне в конкурс ще получи ръководителят на клуб „Милосърдие“ към гимназията по техника и технологии в Смолян Софка Иванова.  Тя е сред участниците в Третия международен конкурс „Извънкласните и извънучилищните дейности – за устойчиво качествено обучение, възпитание и развитие на децата и учениците – 2016”. Конкурсът е организиран от Синдиката на българските учители, фондация „Устойчиво развитие за България“ и Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия” с подкрепата на Министерството на образованието и науката. В него са участвали близо 160 учители и специалисти, работещи в сферата на извънкласната дейност от детската градина до 12-ти клас.

Софка Иванова1„Клуб „Милосърдие“ към Професионалната гимназия по техника и технологии „Христо Ботев“ е създаден преди около 10 години като доброволческа организация. Досега в него са членували над 200 ученика“, казва ръководителката му Софка Иванова.

Основната им цел е да помагат на ученици от гимназията, които са от социално слаби семейства, затрудняващи се да осигурят нещата от първа необходимост.

„Най-важно за мен е, че възпитаваме у децата милосърдие и съпричастност, защото колкото повече деца „заразим“ с доброто, толкова повече доброто ще се предава на други хора. Много често си казваме, че когато до едно добро същество застане поне още едно, нещата тръгват в правилната посока“, казва Иванова.

В клуба са провеждали множество акции. Една от последните е „От баба до бебе“. С идеята да предизвикат интерес у тези, които имат ненужни дрехи в къщи, обувки и спално бельо, да ги изперат, да ги сложат в чанти, да ги закачат на бобрите, за да не рови в коша този, на когото са нужни.
Другата акция, с която са разпознаваеми, е пред магазините „Лидъл“ и „Била“.

Милосърдие1На предварително подготвени брошури пишат продуктите, които събират в подкрепа на хора в тежко положение, подават ги на влизащите в магазина и после на излизане те оставят в количката продуктите, което са купили за дарение. Следва разпределението на пакетите, част от които отиват чак в Змейца, където има момиче в будна кома, други отиват при сираци в село Еленска. „Но първо си помагаме на деца от нашето училище, за които знаем, че семействата им са затруднени“, казва ръководителката на доброволческия клуб.

Благодарение на клуб „Милосърдие“ ПГТТ е единственото училище в региона, обявено за „училищна зона за филантропия“.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!