СмолянСпорт

Кметът Мелемов с награда за принос в развитието на спорта за учащи се

Награда за принос в развитието и утвърждаването на спорта за учащи се получи кметът на Смолян Николай Мелемов. Същата награда получиха и колегите му от Приморско и Суворово. Церемонията се състоя днес по време на Общото събрание на Българската асоциация „Спорт за учащи“ (БАСУ), а наградите връчи министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Той връчи награди и на ученици, постигнали призови класирания през 2015 г., на учители, училища и дейци с голям принос за развитието на ученическия спорт.

„Благодаря на всички директори и учители, които са отделили подходящо внимание на спорта в училищата. Нашият екип се бори да промени мисленето, защото работата с децата и учениците е в основата на здравата нация и на това да имаме елитни спортисти“, каза Красен Кралев. „Обръщам се към всички родители с апел, който получи информация от децата си, че часовете по физическо възпитание в училище не се използват по предназначение, да сигнализира в Министерството на младежта и спорта“, добави той. В спортното ведомство възнамеряват да отворят телефонна линия за сигнали и да съдействат за спиране на нарушенията.

През 2015 г. ММС за първи път финансира участието на отборите от България на Световните общообразователни ученически игри, а от тази година това перо е включено в годишния бюджет. Сумата за 2016 г. е в размер на 120 000 лв., а в допълнение ММС финансира областния, зоналния и финалния етап за юноши и девойки на републиканските ученически игри в размер на 471 000 лв.

През 2015 г. във финалните състезания на републиканските ученически игри са участвали 3012 ученика от 82 населени места, а в най-масовия общински етап около 105 000 ученика. „Този голям брой участници се дължи именно на осигуреното от ММС финансиране за Световните ученически игри“, каза Красен Кралев.

През 2016 г. в световните игри ще могат да участват отборите по волейбол, футбол, баскетбол, хандбал, бадминтон, тенис на маса, футзал, както и ще бъде осигурено участието на младите ни спортисти на гимназиадата и 3-ите световни образователни игри.

„През 2016 г. има 9 международни изяви за спорта за учащи и благодарение на подкрепата на Министерството на младежта и спорта, ние ще участваме във всички“, каза председателят на БАСУ Юлия Боянова.

В края на събитието участниците на миналогодишните световни образователни спортни игри връчиха на министър Красен Кралев плакет с благодарност за оказаната им подкрепа.

Преди седмица на брифинг пред журналисти кметът Николай Мелемов съобщи, че спортните бази в Смолян са в перфектно състояние. Клубовете не плащат за ползването и издръжката им. „Спортният календар за ученици е изключително богат на мероприятия. Годишно общината за спорт дава 300 хиляди лева, като приоритет за нас е детският и ученическият спорт“, подчерта Мелемов.

 

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!