ЗдравеРегиона

Министър Москов: Тази година в Смолян ще се разкрие инвазивна кардиология

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Тази година в Смолян ще започнат всички процедури за разкриване на инвазивна кардиологична лаборатория, за което държавата ще има своя ангажимент за осигуряване на апаратурата, заяви министърът на здравеопазването Петър Москов. Той каза, че е закъснял за срещата по проблемите на областната здравна карта, защото е трябвало да се обсъди този въпрос с народния представител д-р Даниела Дариткова и областния управител Недялко Славов.

„Това е политика на държавата. Това е ангажимент, който аз поех пред вашите народни представители”, добави министърът като уточни, че съсредоточаването на много клиники в големите центрове не означава, че хората от малките населени места ще бъдат лишени от медицинска помощ.

Пред медиите министър Москов заяви, че са предвидени нови легла в трето ниво на компетентност за кардиология и Смолян ще има своя център за инвазивна кардиология в рамките на тази година. „Това е нещо, което е нужно и което беше доказано от хората, участвали в изработването на областната здравна карта по логистични причини – тоест, невъзможността в интервал от време, когато пациентът с тежко кардиологично страдание, да може да бъде докаран там, където има такъв апарат“, посочи министърът.  Той допълни, че когато здравната карта докаже необходимостта от определен вид медицинска помощ, държавата ще я подкрепи.

По думите на д-р Дариткова здравната карта показва дефицитите на медицинска помощ. „Тя не е създадена с единствената  цел да оптимизира броя на леглата в болниците. На практика областната здравна карта в Смолян доказа дефицит на инвазивна кардиология, която е жизнено необходима за жителите на региона“, каза още председателят на комисията по здравеопазване в парламента. Д-р Дариткова уточни, че ръководството на областната болница е подало апликационна форма в здравното министерство, има и проектна готовност за изграждане на новата структура към кардиологичното отделение.

Очаква се здравното министерство да одобри поисканата от болницата в Смолян финансова подкрепа за инвазивна кардиология на стойност 1,7 млн. лева. МЗ ще финансира апаратурата. Средствата ще се отделят от бюджета за капиталови разходи на министерството, а строително-ремонтните дейности ще са за сметка на болницата.

„Щом имаме съгласието на министъра, болницата ще пристъпи към съответните действия за получаване на строително разрешително. Базата трябва да се преустрои, защото има изисквания, свързани с безопасността на персонала и пациентите от определени видове лъчения в резултат от действията на ангиографа, който ще се монтира там“, каза д-р Дариткова.

Според нея днешната среща с министъра на здравеопазването е била много полезна, защото със заинтересованите страни са изчистени детайлите от механизма и методиката за съставяне на здравната карта, за използване на статистическата информация от всяка област и за това как се е получил крайният резултат.

„Вярвам, че диалогът с министъра на здравеопазването беше полезен за всеки от присъстващите и ще даде възможност на областната комисия по здравеопазване да мотивира обосновано своето искане за запазване на някои от параметрите, които тя е предвидила в изработеният от нея вариант на областна здравна карта, за да може окончателното решение да бъде в интерес на жителите на област Смолян“, допълни народният представител.

 

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!