ПолитикаРегиона

МС дава на Девин пари за минералната вода, на Доспат – за училището

С решение на правителството от днес община Девин получава 2 046 000 лева за рехабилитация и реконструкция на водопровода за минерална вода от Беденски бани.

От извора до общинския център разстоянието е почти 12 км. Имаше преди време договор, подписан от екскмета Цветалин Пенков с фирма „Аква-груп В“ за частично подновяване на тръбата – около 2 км, но неговото изпълнение така и не започна. Междувременно срокът на програмата, финансираща проекта, изтече и сегашният кмет прекрати договора.
По средата на януари пред Plamak.bg кметът на Девин Красимир Даскалов заяви, че са кандидатствали за финансиране с проект пред правителството, в който са заложени най-модерни технологии – материали плюс ремонт на два резервоара, единият от които над болницата, с външна и вътрешна изолация.
Според анализа минералната вода трябва да отиде в Девин с около 63-63 градуса, при положение че извира със 72-73 градуса. Дебитът й би трябвало да е около 14 литра в секунда, а в момента е около 9 л/сек, защото има загуби при самия извор. За там също е предвиден ремонт, за да се постигне максимален дебит, обясни тогава Даскалов.

За община Доспат са одобрени допълнително 962 000 лв., предназначени за ремонт на СОУ „Димитър Благоев“, след като там започнаха процедура по закриване на Професионалната гимназия „Васил Левски“ и сливане на началното училище „Вергил Ваклинов“ със средното. От следващата учебна година СОУ „Димитър Благоев“ става единственото учебно заведение в Доспат.

Снимка: в-к „Отзвук“

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!