КултураСмолян

Никола Дамянов получи званието „Почетен гражданин на Смолян“

2 3Днес на официална церемония археологът Никола Дамянов беше  удостоен със  званието “Почетен гражданин на Смолян”. Високото отличие му бе връчено от секретаря Момчил Николов.

„За мен е истинско удоволствие да изпълня едно от най-приятните задължения на кмета  Николай Мелемов, а именно да връча най-високото отличие на община Смолян. Пожелавам на г-н Дамянов много здраве, дълъг живот и всичко,  което е натрупал като знания, опит, мъдрост да успее да предаде на идните поколения, за да имаме достойни граждани, които някой ден да заслужат това голямо отличие”,  каза в приветствието си Николов.

Председателят на Общинския съвет Славка Каменова прочете Решение № 154 от  13 април т. г., с  което съветниците  гласуваха  Дамянов да бъде удостоен с почетното звание.

„Това е най-високото признание не само за мен, но и за всеки гражданин на нашия град. Чувствам се като бучка захар в гореща вода. Приемам отличието като признание за свършената работа не от Никола Дамянов, а от ръководителя Никола Дамянов, който съумя през годините да изгради специалисти по всички клонове на науката, представени на територията на Родопите”, посочи при награждаването му популярния историк,  археолог, университетски преподавател , научен издател и  дългогодишен  директор на Регионалния исторически музей „Стою Шишков” в Смолян.

„Обществото е много строг и много лош съдник, защото произнася присъдата в отсъствие на обвиняемия, тоест след неговата смърт. И той не може да се защити. Радвам се, че делото на Никола Дамянов започна да се разглежда приживе“, каза развълнуван почетният гражданин.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!