ЗдравеСмолян

Нулева майчина и детска смъртност в Смолян за 2015 г. отчете АГО на Бабинден

1

Работещите в Акушеро-гинекологичното отделение (АГО) отбелязаха своя професионален празник. Днес, 21 януари, се чества Деня на родилната помощ. Празненството започна с възстановка на ритуала „миене на ръце”, изпълнен от началника на отделението д-р Стефан Тодоров.

Той направи и кратък анализ за предходната година. „508 са ражданията за 2015 година, при 539 за м.г. Радостно е, че минахме границата от 500, защото има области в страната по-големи от Смолян, но с раждаемост под 400. Радващо е, че началото на годината започнахме с близо 40 раждания – с 10 повече спрямо м.г. Първото бебе е момиченце и да се надяваме, че ще бъде плодородна цялата година. Завършвам с цифрата „0”, каквато е майчината и детска смъртност в АГО”, каза д-р Тодоров и благодари на всички колеги, чиято работа е свързана с поемането на новородените и полагане на грижите за техните майки.

С пожелания за много новородени и здраве, зам.-областният управител Андриян Петров поздрави Акушеро-гинекологичното отделение. Той връчи поздравителен адрес от името на областния управител Недялко Славов и подари цветя на всички ангажирани с родилната помощ. Петров изказа, от името на областния управител и от свое име, признателност и благодарност за ежедневните усилия на екипите в отделението и на всички акушери и гинеколози в област Смолян. Пожела работата им да бъде съпътствана с много положителни емоции и висока морална и материална удовлетвореност.

От името на кмета на Смолян Николай Мелемов поздрав поднесе секретарят на общината Момчил Николов. „По този празничен повод засвидетелстваме своето уважение към отговорността и достойнството, с които изпълнявате престижната си професия да бдите над новия човешки живот и първи да го посрещате, дарявайки радост и надежди на българските семейства. Благословен да бъде Вашия труд и най-благородната човешка кауза, на която неуморно го посвещавате”, пожела градоначалникът.

Изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” д-р Марин Даракчиев благодари на работещите в отделението за грижите, които полагат към най-малките пациенти и техните майки. „Пожелавам на вас и семействата ви най-вече здраве и все повече безпроблемни раждания“, добави д-р Даракчиев и поднесе кошници с цветя на работещите в АГО и Неонатологично отделение.

„Да помогнеш на една жена да роди дете е професия. Да съумееш да й вдъхнеш вяра, сила и надежда в най-трудните моменти, да подадеш с обич детето й в нейните ръце, да видиш обичта, радостта и благодарността в очите на близките – това вече е призвание”, посочва в поздравителния адрес народният представител и председател на Здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова. Поздрав бе прочетен и от името на директора на Районната здравно-осигурителна каса д-р Кузман Гелов.

Тържеството продължи с изпълнение на танцови и певчески състави към Народно читалище „Балкански просветител“ и пенсионерския клуб в кв. Райково.

 

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!