БизнесРегиона

Подменят тръбите за минерална вода до Девин с 2,5 млн. лева

Старт на проекта за реконструкция и рехабилитация на 11,5 км довеждащ водопровод за минерална вода от находище Беденски бани до град Девин беше даден днес. На церемонията присъстваха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, областният управител Недялко Славов, кметовете на Девин и Смолян.

Кметът на Девин Красимир Даскалов заяви, че проектът е факт благодарение на волята на правителството и отпуснатите от него целеви средства в размер на 2 460 000 лева.

„Както знаете в последните години трасето на топлопровода аварира непрекъснато и колкото да се опитвахме да закърпим положението, в крайна сметка се стигна до там, че вече минералната вода изобщо не може да стигне до града ни. Това донесе много неудобства на хотелиерите и ограничи възможностите за предлагане на цялостен туристически продукт, включващ и балнеолечение“, посочи Даскалов. Той съобщи още, че община Девин е възложила прединвестиционно проучване за ремонт и реконструкция на общински басейн в Девин, към който да се изгради и обществена баня с минерална вода. Добави, че работят за осигуряване на средства за съфинансиране на проекти, свързани с използването на минерална вода за отопление на обществени сгради като болницата, детски градини, сградата на общинската администрация и за изграждане на рехабилитационен център в МБАЛ – Девин.

Даскалов отбеляза, че в годините когато топлопроводът е изпълнявал своята функция и в Девин е имало достатъчно минерална вода е имало проблем с недостатъчната леглова база. Сега в града хотелиерството е развито много добре. Към момента има хиляда легла в СПА-центровете, което според него може да генерира около 40 000 лева дневен приход. На този етап липсата на минерална вода се явява сериозна спънка в израстването на града като пълноценен балнеоложки курорт.

„Днес даваме старт на най-дългоочаквания проект за община Девин, който ще създаде условия за сериозна заетост на местните жители. И те самите ще бъдат потребители на този ресурс, източник на здраве и дълголетие – минералната вода. Нито едно правителство досега не е имало толкова активна политика в оползотворяването на този важен ресурс за страната ни. Това е ресурс, който ще привлича туристи и е възможност за икономическо развитие на общините, които имат минерални извори“, заяви областният управител Недялко Славов. Той добави, че като представител на правителството е удовлетворен от активната му инвестиционна политика. „За две години по отношение на пътищата, на тези проекти, които са важни за общините, се направи всичко възможно да се намерят средства и те да се подкрепят. И съм сигурен, че тези наши политики срещат вашето одобрение и че ние ще имаме възможност да изкараме пълен мандат, в който ние ще покажем още много сериозна работа в полза на Девин и на цялата Смолянска област“, посочи Славов.

От своя страна министър Василева отбеляза, че с изграждането на новия тръбопровод се дава възможност да се запази високата температура и тя да бъде оползотворена в максимална степен. „Това е вода с изключително ценни качества. Температура близо 75 градуса, много ценна за балнеолечение, която дава възможност да се развива Девин, да се привличат нови инвестиции, да се развива туризмът. Дава възможност и за реализация на толкова важни проекти – изграждането на спортна инфраструктура, басейни, отопление на сгради. България разполага с повече от  220 находища и близо 3800 литра в секунда капацитет, с който разполагаме“, каза тя. Василева уточни, че утвърденият ресурс на находището е 9,3 л/сек. В момента се ползват около 1,8 л/сек. Има издадени девет разрешителни за водоползване, шест от които от Басейнова дирекция, трите – от общината. Тоест, има потенциал и ресурс, който може да бъде удовлетворен. „Всички инвестиционни намерения и възможности, които съществуват в Девин за развитие на туризма и балнеолечението, за реализиране на проекти, свързани с осигуряване на услуга за гражданите – бани, басейни с гореща вода, могат да бъдат удовлетворени с ресурса от Беденски бани“, подчерта тя.

Дебит 6 литра в секунда ще бъде с направление към Девин. За останалите 3,3 литра в секунда има заявени намерения да се насочат към Пампорово за изграждане на открит басейн с минерална вода.

„Остават три литра в секунда, те къде отиват – в реката!? Браво! Вие давате ли си сметка какво означава, ако успеем да качим трите литра в Пампорово, знаете ли какво означава за региона и какви ще са ползите за общинската хазна, защото там влизат таксите за водоползване!?“, попита Стефан Шарлопов – председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

„Проектът за водопровода съм го подарил на общината и съм го платил с мои средства. Лишил съм лишил петте си деца от определени играчки. Интересно е това, че държавата успя, въпреки кризите, да осигури 2,5 млн. лева за този проект. За 12 години най-накрая това се случи и сега какво ще си правим – обструкции. Защо!? Защото искаме оставащите три литра да ги качим в Пампорово. Кога!? Не мога да кажа. Но съм намерил и проекти, и всичко, и ги пазя, все едно са мои. Разбирате ли, че на мен ми е все едно дали имам хотел в Пампорово или не. Утре мога да го продам. Въпросът е, че в България един регион получава опции за развитие. Когато всички започнем да мислим така, все си мисля, че ще започнем да живеем по-добре“, коментира той.

error: Защитено Съдържание!