ЗдравеСмолян

Реанимационна маса за новородени дари на Смолян асоциацията на Силви Вартан

Асоциация „Силви Вартан за България” направи дарение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” АД в Смолян. Дарението се осъществява чрез Българския червен кръст.  То е на стойност 13 334 евро и е предоставено за нуждите на неонатологично отделение.

Модерната реанимационна маса е предназначена за родилната зала, където се посрещат бебетата непосредствено след раждането им.

„С нея се осъществява реанимацията на бебетата, които не могат да се адаптират към извънутробния живот веднага след раждането. Чрез апаратурата се помага на дишането и сърдечната им дейност да функционират нормално, предоставя се лесен достъп при необходимост от медикаментозното и кислородно лечение. А за всички останали бебета тя осигурява един температурен комфорт”, обясни началникът на отделението д-р Хризантема Георгиева. Тя посочи, че имат подобна маса, която е на 25 години, вече е остаряла и не може да се поддържа технически.

„Имахме огромна нужда да я заменим с нова. Два пъти сме изпращали писма до Асоциацията, която е помогнала на много неонатологични отделения в страната. От тях ние вече имаме едно дарение – лампа за интензивна фототерапия. Добре, че съществуват такива организации, които помагат  за здравето”, каза още д-р Георгиева.  В по-голямата си част неонатологично отделение е оборудвано с помощта на подобни инициативи. Най-голямото дарение, което е получило отделението, бе през 2006 г. от „Българската  Коледа“.

 

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!