КултураСмолян

„Рибарски свади“ е подаръкът от РДТ за 65-годишнината му

С премиера на „Рибарски свади“ от Карло Голдони Родопският драматичен театър в Смолян ще отбележи 65 години от неговото създаване. Представлението е планирано за понеделник, 19 септември, съобщи директорът на театъра Румен Бечев.

„Избрахме пиесата „Родопски свади“ по няколко причини. Търсихме заглавие, с което да подарим един истински празник на хората. Те да се почувстват добре, да им е комфортно, приятно, весело. Избрахме жанра комедия за отпразнуването на театъра и мисля, че ще дадем на хората едно уникално, много приятно изживяване“, посочи режисьорът Петър Тодоров. В пиесата участват актьорите Емилия Ованесян, Искра Йосифова, Румен Бечев, Десислава Минчева, Веселина Бабаджанкова, Никола Орешков, Илия Виделинов, както и най-новите попълнения на театъра Бориса Сарафова, Васил Читанов и Тодор Беров. %d1%80%d0%b8%d0%b1%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d0%b2%d0%b0%d0%b4%d0%b8

Действието се развива през 18 век в малкото градче Кьоджа край Венеция. Основното препитание на мъжете е риболовът, а единствената цел на жените е да се задомят. Всяка година през пролетта мъжете излизат в открито море и се връщат след няколко месеца. През това време жените запълват скучното си ежедневие по-малко с работа и повече с плетене на интриги.

„Няма да представям кой какво играе, как го играе и защо, оставяме го за изненада  на публиката. Забранявам да се говори кой какво играе в тази постановка“, подчерта Петър Тодоров, убеден, че в понеделник трупата ще подари на града един невероятен празник.

Румен Бечев подчерта, че с този премиерен спектакъл трупата иска да си направи един чисто актьорски празник, игрови. „Идеята е той да бъде така поднесен на публиката, че да няма тематичност, да няма конкретика, да има само естеството на това да бъдеш актьор – играта в най-чист вариант. Тя може да се види в стила „комедия дел арте“ (професионална комедия – б.а.). Надявам се, че ние донякъде стигаме до този най-чист вариант“, каза още директорът на театъра.

 

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!