КултураРегиона

Родопчани подкрепят малката голяма Катя за пазител на традициите

Кампания за подкрепа на Катя Минчева в класацията „Пазител на традициите“ върви в социалната мрежа и е много актуална в момента в Родопския регион.

Катя Минчева е талантлива народна певица от неделинското село Изгрев. Тя е малка жена, висока едва 1,20 м., но песните й покоряват. Има глас на славей и пее при всеки възможен случай. Репертоарът й включва над двеста родопски песни, чието изпълнение й е донесло много отличия от различни фолклорни фестивали.  Научила ги е от майка си и баба си.

Катя няма музикално образование, но във всеки певчески фестивал, в който участва, получава първите награди.  Тя учи и малки деца на пеене в Изгрев и буквално бди за духовността на родното си село.

За нея казват, че е малкият голям човек от Родопите.

„Дали си висок 1,70 м или не повече от метър, е без значение. Най-важното е да виждат света красиво, да отхвърляш лошите неща. Може да  е малко нещо, но да му се радваме. Най-важното е духът да е силен, въпреки физическите слабости. Тогава успяваш да се пребориш с почти всички препятствия“, споделя Катя.

Тя казва, че когато запее, забравя за всичко. Научила се е да прощава обидите. Доверява, че страданието се преодолява с хубави идеи и с нещо, което ти е на сърце. Всеки има заложено добро в себе си и ако го извади на повърхността, всичко останало се преодолява по-лесно,  е изводът, до който е достигнало момичето.

Националната инициатива „Пазител на традициите“ е създадена през 2009 г., за да насочи вниманието към хора, оставили трайни следи в развитието на българската култура и традиции. Номинирането е в седем категории – занаяти, художествено и приложно изкуство, фолклор, кулинария, личност, организация, селище.

Катя Минчева е номинирана в категорията „фолклор – млади“. Засега 50% от гласувалите в категорията подкрепят нейната кандидатура.

Подкрепете я и вие тук: http://pazitelnatradiciite.com/?page_id=1823

error: Защитено Съдържание!