ЗдравеРегиона

Смолянчани подкрепиха каузата „Искам бебе“

DSCN3885В навечерието на Божието Възкресение жители на област Смолян дадоха път на доброто, като подпомогнаха нуждаещите се от лечение двойки с репродуктивни проблеми. Средствата, събрани от благотворителния спектакъл „Йерма“ и благотворителния базар вазлизат на 3216 лв. Спектакълът бе организиран от фондация „Искам бебе“ и община Смолян под егидата на областния управител Недялко Славов.

„Идеята за този спектакъл е от близо година, но сега намерихме свободни дати, за да го реализираме. Радвам се, че се падна точно преди светлия Християнски празник Великден. Искам да изкажа своите благодарности към актьорския екип – Стойка Стефанова, Филип Гуляшки, Симеон Гълъбов, че се съгласиха да го представят в Смолян. Благодаря им за добрата актьорска игра. Благодаря на всички, които присъстваха в залата, на екипа на Фондация „Искам бебе“ за ежедневните усилия и желанието, посветени на това благородно дело, на всички, които по един или друг начин подкрепят морално и материално тази кауза. Средствата, които се събират от дарителските покани, благотворителния базар и дарения са изцяло за каузата в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми, които се нуждаят както от много вяра и подкрепа, така и от съпричастност, които, надявам се, че днес им дарихме. Благодарение на усилията, до момента в област Смолян три двойки се радват на щастието да имат свое дете. Тези резултати ни стимулират да подкрепяме каузата още по-отговорно.“, каза областният управител Недялко Славов. Той за втора година организира събитие в подкрепа на каузата.

В Смолян има и общински фонд, който отпусна 5000 лв. за тази година, а приемът на документи е стартирал.

Община Златоград е в процес на учредяване на общински фонд, водят се преговори и с други общини от региона да инициират такива фондове.

Стойка Стефанова разказа повече за същността на спектакъла и своите лични подбуди да се присъедини към каузата: „В спектакъла „Йерма“ по пиесата на Федерико Гарсия Лорка става въпрос за бездетна жена, която е омъжена на сила, по волята на своите родители, а обича друг. За съжаление тази история не е с щастлив край, но пък представя много добре и цялостно всичко това, което изпитва една жена, желаеща силно да си има рожба. Първият път, когато прочетох тази пиеса и не беше направено още представлението, аз знаех, че това е пиеса, която трябва да помага. Свързах се с Радина Велчева – основател на фондация „Искам бебе“, и й казах, че имаме представление, което е подходящо за каузата и й предложих да го играем, като даряваме средствата за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Така започнахме, играхме в Бургас, в София, в Пловдив, още миналата година имахме дата и за Смолян, но тогава забременях, поради което отложихме представлението с една година. Мога да кажа също, че съм жена с репродуктивни проблеми“, сподели тя. И добави: „Сега още по-силно вярвам, че смисълът на това представление е да обикаля из различни градове с послание към хората, които имат деца, да се приберат вкъщи, да ги прегърнат и да им кажат „Щастливи сме, че ви имаме!“ В представлението се казва „децата идват като водата“, за съжаление, не при всички е така“.

 

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!