Региона

С около 120 тона ще намалеят отпадъците от опаковки в 8 смолянски фирми

С около 120 тона годишно ще намалеят отпадъците от опаковки след предприетите инициативи в осем предприятия, контролирани от РИОСВ – Смолян. Това са изводи след проведената кампания „Еко бъди, пари пести“ – част от Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО). Според предоставени отчети от участниците е спестена продажбата на над 7 000 найлонови торбички в 52 търговски обекта.

Всички фирми, включили се в инициативата, ще бъдат отличени с грамоти и награди.

В категорията „Най-добра практика за намаляване на опаковките” са отличени следните предприятия:  „Арексим Инженеринг” ЕАД – за намаляване теглото на опаковката от стреч-фолио с 20% и ползване на оборотни опаковки, с което спестяват около 80 т. опаковки от картон и около 130 кг. опаковки от пластмаса годишно; „Девин” АД – за намаляване теглото на опаковката, спестяване на 28 т. за 9 месеца или около 37 т. годишно отпадъци от опаковки; „Белотекс-95” АД в Златоград – за предотвратяване пускането на 1.6 т. опаковки, като използват такива опаковки от рециклируема суровина.

В категорията „Най-добра инициатива за намаляване на опаковките” РИОСВ поощрява: „Нитекс-96” АД в Доспат – за намаляване броя на опаковките за вътрешен и външен пазар, спестени общо над 3000 плика;  ТПК „Михалково”, „Михалково” АД и „Дългъчев-Михалково” ООД – за спестени картонени опаковки при транспортирането на продукцията – около 400 кг.

В тази категория са включени и търговските обекти, които са предотвратили продажбата на най-голям брой найлонови торбички: Фирмен магазин на „Родопея-Белев” ЕООД – Смолян; „Уникат 1” ЕООД – магазин за промишлени стоки, „Баджо 2013” ЕООД в Смолян – супермаркет,  „Яница 555” ЕООД Смолян – бърза закуска; „Росини 76” ЕООД Смолян – хранителен магазин.

error: Защитено Съдържание!