КримиСмолян

Три телефонни измами в Смолян за два дни

Трима възрастни от Смолян станаха жертви на телефонни измами през последните дни, съобщи полицията.

Вчера в Районното полицейско управление на Смолян е получена жалба от 80-годишна жителка на областния град  за това, че на 20 август (събота), около 10.00 ч. е получила обаждане на стационарния телефон в дома си от лице, което я въвело в заблуждение, че е доктор. Той съобщил, че дъщеря й е постъпила в болница и се нуждае от спешна операция, за която е необходимо да се заплати сумата от 11 000 лева. Около 11.30 часа потърпевшата е предала сумата от 5000 лева на непознато лице пред входа на жилището, в което живее. По-късно разбрала, че е станала жертва на телефонна измама.
И друга жалба е постъпила вчера за измама. 78-годишна жителка на Смолян се оплакала, че в петък е получила обаждане на стационарния телефон в дома си от лице, представило се неин син, който е поръчал маслени радиатори за сумата от 10 000 лева. За да бъдат доставени, трябвал да се внесе 30% от сумата. Около 12.30 ч. потърпевшата е предала сумата от 1300 лева на непознато лице пред входа на блока, в който живее.

84-годишен жител на Смолян подал жалба в полицията, защото на 20 август е получил обаждане на стационарния телефон в дома си от непознато лице, което е заявило, че трябва да се предаде определена сума като капаро за закупуване на климатици. Същият ден потърпевшият е предал сумата от 1000 лева на непознато лице пред входа на жилището си.

Часове след като предали парите възрастните хора установили, че са станали жертва на телефонна измама, а полицията работи по случаите.

Общото между всички случаи на телефонни измами са, че жертвите са възрастни хора със стационарен телефон, чиито номера може да се открият в старите телефонни указатели. Заради опасения, че може да се случи и на техните роднини, стотици родопчани през последните години скъсаха кабелите и осигуриха с майките и бащите си мобилна връзка.

 

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!