100 декара гора се подпали в Лясково, стигна близо до къщите

100 декара иглолистна гора се запали вчера в землището на девинското село Лясково. Огнената стихия е стигнала до къщите и е овладяна. В борбата с нея са включени пет пожарникарски екипа, доброволци и гасаческа група от ДГС – Михалково.

Сигналът за пожар в сухи треви и храсти е постъпил в 15,41 часа в неделя. На място е изпратен екип на РСПБЗН-Девин, който установява, че гори иглолистна гора, собственост на ДГС-Михалково. Площта на пожара е около 100 дка, съобщиха от полицията в Смолян.

Незабавно са изпратени още два противопожарни автомобила с личния състав на РСПБЗН – Девин. Предислоциран е един екип на РСПБЗН-Смолян, за оказване помощ на съседна служба и един екип на РСПБЗН – Пампорово.

В гасенето са взели участие гасаческа група на ДГС – Михалково, доброволното формирование на Община Девин и жители на с. Лясково.

Към 8 часа тази сутрин пожарът е локализиран, като има отделни огнища, които тлеят и се разпалват, тъй като поради голямата денивелация на терена те се придвижват надолу по склона и разпалват сухата растителност в близост до къщите на селото.

За охрана през нощта са дежурили два екип на РСПБЗН-Девин и служители на ДГС-Михалково с високопроходим противопожарен автомобили.

Днес гасителните действия продължават до пълното ликвидиране на пожара, като причината е в процес на установяване.

„В момента е овладян пожарът. Всичко може да се случи, защото има тлеещи огнища и пак може да се възстанови, но в момента не гори. За къщите няма опасност засега. Всичко е ограничено. Има гасачески групи и в момента. Реагира се незабавно където възникне огнище“, каза кметът на Лясково Росен Войводов.

Facebook Comments