100% санкция за 12 къщи за гости без гости в Смолянско, 6 от тях са в Доспат

Стопроцентова санкция е наложена за 12 къщи за гости в област Смолян, половината от които са в община Доспат, сочи справка в сайта на агроведомството.

Проблемните къщи за гости от региона трябва да възстановят на Програмата за развитие на селските райони сума на обща стойност над 3 млн. лева /вижте кои фирми от областта са в списъка ТУК 

Къща без гости се оказа при проверката на Държавен фонд „Земеделие“ хотелът на фирма „Феркад“ – еднолична собственост на Мирела Даскалова от София. От ноември месец миналата година дружеството е притежание на Мирела Трендафилова.

Обектът се намира в местността Водна кула, близо до село Борино, където някога се провеждаше начално военно обучение за учениците в среден курс от Смолянско.

Според книгата за посещения това е „База за отдих – Семеен хотел“. Финансирана е от европейската програма с 391 160 лв. Точно такъв е размерът на санкцията, наложена й от фонда. И е най-скъпа сред всички санкционирани от фонда хотели в областта.

Когато експерти от фонда отидоха на проверка през юни месец, бяха посрещнати от лай на вързано куче. След минута излезе главният готвач Яким Чаушев, който каза, че вечерта чакат гости, а отговорникът е отпътувал за Борино. Обади му се и след малко той дойде.  

През това време проверяващите обиколиха обекта в опити да влязат, но всички врати бяха заключени. Задължителната табела, която оповестява финансиращия орган, името на бенефициента, сумата на европейската инвестиция и др., беше с големина приблизително на машинописен лист. По норматив тя трябва да е десетки пъти по-голяма и отчетлива.

Отговорникът Джамал Чавдарлъ представи регистрите с настанени от март 2016 г. туристи. Тази за чуждестранни гости беше празна. В българската бяха вписани общо 237 нощувки, реализирани на 15 дати – крайно недостатъчно спрямо бизнес плана на дружеството.

Със сходни мотиви се санкционират следните фирми от Доспат: ЕТ „Сафи – 8005 – Стивън Вазов“ (пълна корекция от 390 459 лв.), ЕТ „Кристал – Мирослав Сариев“ (359 739 лв.), ЕТ „Камелия Арнаудова – Ели“ (от 383 322 лв.), ЕТ „Алина Халачева“ (132 562,82 лв.), „Тони –  ЕМ – 11“ ЕООД на Тони Младенов (198 934 лв.), ЕТ „Евелин – Евелина Пехливанова“ от село Змейца, общ. Доспат (104 331 лв.).

Проверяващите бяха впечатлени от обстановката в хотел „Сафи“ на покойния Стивън Вазов от Доспат.

„За съжаление бенефициентът е починал. Съпругата му наследява бизнеса и развива къщата за гости много добре. Те посрещат гости почти всеки ден. Имат много добри отзиви, оценката им в „Booking“ е 9,5 от 10. Имат сайт. Развиват добре туристическата си дейност. Успели са със собствени средства да надградят и да добавят още стаи към къщата за гости. Изградили са си в специално обособено помещение на приземния етаж работилница за пожарогасители и елементи за тях. Зареждат и пожарогасители. Всичко това го прави жената, която е останала вдовица, майка на три деца. И се справя перфектно. Напуснала е предишната си работа в общината и се е заела с този бизнес. В документите, които представи, видяхме, че има доста посещения. Това е един пример за добре работеща къща за гости и добре реализирана инвестиция, подпомогната от ДФЗ“, каза тогава Денислав Костов – директор на Областната дирекция на ДФ „Земеделие“ в Смолян.

Впоследствие обаче и за хотел „Сафи“ е наложена пълна корекция, защото все пак нощувките не отговаряли на броя им в бизнесплана, срещу който са получили финансиране. Справка в Търговския регистър сочи, че фирмата  ЕТ „Сафи – 8005 – Стивън Вазов“ е заличена през 2016 година.

Ако не успее да докаже правотата си, ЕТ „Виктория Чомезова“ от златоградското село Аламовци ще трябва да възстанови на програмата всичките 342 155 лева, получени от нея като субсидия, „Братя Тихолови“ ООД от чепеларското село Орехово ще връщат 249 464 лева, ЕТ „Ахмед Забитев“ от Мадан – 264 681 лв., „Студенец Екотур“ ЕООД на пловдивчанката Мария Нейкова има да връща 166 490 лв. за неизрядна къща за гости в чепеларското село Забърдо.   

Собствениците на общо 202 къщи за гости в България оспорват санкции на обща стойност над 37,8 милиона лева, става ясно от писмен отговор на земеделския министър Десислава Танева до депутата Георги Гьоков.

Срещу наложената 100%-ова санкция са възразили собствениците на 130 къщи, построени с европейски пари, като размерът им е над 35,2 млн. лв. Възражения срещу частичната санкция са отправили бенефициентите на 72 проекта, чиято обща стойност възлиза на близо 2,6 млн. лв. 

След като са били разгледани възраженията, към 10-ти януари са потвърдени пълните санкции на 74 къщи за гости с обща стойност 18 млн. лева и 51 частични санкции за близо 1,8 млн. лв.

Припомняме, че след масирани проверки от ДФ „Земеделие“ на 288 обекта в мониторинговия период, изградени със средства от Програмата за развитие на селските райони(2007-2013 г.), без корекции са само 25 проекта. Със 100%-ва санкция са 163 къщи за гости, с частична – 96, а в процес на обработка са още 4 проекта. 

„Всички 746 проекта, свързани с изграждането на туристически обекти от вида „Къща за гости“, без значение дали същите са в период на мониторинг, са предоставени на Прокуратурата на Република България за извършване на щателни проверки за това дали има или не измама с европейски средства“, сочи още министър Танева.

В заключение  се казва, че установените неизпълнения на задължения в мониторингов период не поставят под риск прилагането на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., а от страна на ЕК няма да бъдат налагани санкции като по приключилата вече ПРСР 2007-2013, така и по настоящата Програма.