11,5 млн. лв. са инвестирани в 43 къщи за гости в Смолянско, проверяват ¼ от тях, защо?

Проверки на всички къщи за гости, финансирани по ПРСР 2007-2013, за които не е изтекъл 5-годишният мониторингов период, започват по заповед на министъра на земеделието, горите и храните Десислава Танева, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“.

В период на наблюдение са 288 туристически обекта от всички платени 746 проекта в страната, тоест ¼ от тях.

За останалите ¾-ти е изтекъл периодът на наблюдение (мониторинг). След изтичането му собствениците на тези имоти могат да правят преустройства, да променят предназначението им, да ги продават – тоест, да се разпореждат с тях както намерят за добре. И не подлежат на проверка.

Общата изплатена субсидия за изграждането им от Европейския фонд за развитие на селските райони е близо 82 млн. лева.

На територията на област Смолян са финансирани и изградени 43 къщи за гости в деветте общини, без Смолянска, тъй като тя не се финансира от Програмата за развитие на селските райони. В тях са инвестирани 11 538 488 лв.

Най-много – 10 на брой къщи за гости, има в община Доспат, собствениците на които са получили 2 564 461 лв.

В община Девин има 7 къщи за гости на обща стойност 2 031 483 лв. В Борино туристическите обекти, финансирани от ДФ „Земеделие“ в предходния програмен период, са също 7 на обща стойност 1,9 млн. лв.

В Чепеларе са построени 4 къщи за гости на обща стойност 1 271 224 лв. И в Златоград те са четири на брой, а общата инвестиция в тях е за 1 111 826 лв.

Четири са къщите за гости също в община Баните, като вложените в тях средства са 914 086 лв. В Мадан са изградени 3 туристически обекта по селската програма за 766 923лв.

В Рудозем и Неделино къщите за гости са по две, съответно на стойност 552 565 и 422 149 лв.

„Проверките целят да се установи на място дали обектите, които са в период на наблюдение, работят по предназначение и развиват туристически дейности. Ще бъдат извършени ревизии на място на всички документи,  доказващи реалното функциониране на съответния обект, като място за настаняване на гости“, се казва още в съобщението.

Проверките ще бъдат извършени от експерти на ДФ „Земеделие“ и на МЗХГ. Изпълнителният директор на фонда Живко Живков е създал организация за провеждане на инспекциите, който трябва да приключат до 30 юни.

ДФЗ – „Разплащателна агенция“, ще представи доклад с резултатите от проверките в едноседмичен срок след приключването им на министър Танева.

Може да видите ТУК повече информация относно фирмите, сумите и обектите, обезпечени в предишния програмен период на ПРСР 2007-2013 в цялата страна.

Facebook Comments