16-годишният Бойко Борисов е първенец в международната олимпиада по астрономия

16-годишният Бойко Борисов от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ спечели абсолютното първо място със златен медал и диплом за най-добро представяне в международната олимпиада по астрономия. А българският ученически отбор е с най-добро представяне от 19 години насам. ХХІ-то издание на международният форум се проведе от 5 до 13 октомври в Смолян.

Церемонията по награждаването  се състоя тази вечер в зала №1 на Родопския театър и тя избухваше в бурни аплодисменти при споменаването имената на българските състезатели.

11Сребърни медали спечелиха Стефан Иванов от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас, който има златен медал от миналата олимпиада, и Борис Панайотов от СМГ – София. Бронзови медалисти са Калина Георгиева от ПГ „Д-р Петър Берон“ – Варна, Владимира Иринчева  от ПЧМГ – София, Петър Димитров от същата гимназия и Георги Александров от СМГ – София. Седем от осем български състезатели са с медали.

Първенците от тазгодишната международна олимпиада по астрономия са отборите на Румъния, Русия, Корея, Италия и България. В надпреварата взеха участие 79 състезатели от 14 държави: Армения, България, Китай, Чехия, Италия, Корея, Киргизстан, Литва, Индия, Румъния, Русия, Швеция, Тайланд, Украйна. 1

 „На тази олимпиада българският отбор се състои от 8 участника и спечели 7 медала, от които 1 златен, 2 сребърни и 4 бронзови. Златният медалист има и допълнителен диплом за най-добро представяне в олимпиадата. Досега нямаме такъв рекорд от 19-годишното ни представяне. Миналата година имахме един златен медал с диплома за най-добро представяне, един сребърен и един бронзов. Аз съм толкова радостна от това изключително представяне. Очаквахме медали, но бяхме по-скромни в очакванията си – до 3-4, но 7 медала не бях очаквала. Когато видях резултатите, съм скачала от радост“, заяви Иванка Русалова – главен експерт в Министерството на образованието и науката.

„Това, че Смолян беше избран за място, където да се проведе тази олимпиада, е нещо грандиозно за нашия град и регион. Събитието е също признание за нашата страна и потвърждава добрите традиции и доброто ниво на науката и образованието ни“, изтъкна областният управител Недялко Славов. Той пожела на всички участници много нови постижения не само в астрономията, но и в тяхното личностно израстване. Каза, че се надява учениците от различните страни да отнесат най-добри спомени от нашия район и допълни, че Родопите ще останат все така гостоприемни. 22 2

Никола Каравасилев – един от ръководителите, подготвял отбора ни за олимпиадата, каза, че нашата страна за втори път печели абсолютното първо място в международната олимпиада по астрономия. Миналата година това е направил ученикът Стефан Иванов от Бургас. „Тази година абсолютният ни първенец се казва Бойко Борисов от София. Надявам се това да постави началото на една добра традиция България винаги да показва такъв резултат“, посочи Каравасилев.

44„Радвам се, че съм станал първи на олимпиадата. Постигнах този успех с подготовка като за начало, но мисля, че преди всичко е талант, защото знам, че има хора, които са се готвили повече от мен, но те не взеха първо място“, каза пред журналисти след награждаването първенецът Бойко Борисов. Той обясни, че астрономията го привлича, защото на някои места се иска изключително добро логическо мислене и това по много причини му харесва. 16-годишният ученик не се е готвил кой знае колко за олимпиадата – около месец. „Доста от чуждестранните отбори бяха невероятно мощни и се изненадах, че взех първо място. Конкуренцията беше на доста високо ниво“, добави 16-годишният младеж. Той е в 10 „г“ клас на Софийската математическа гимназия и още от малък смята астрономията за изключително интересна. Започнал е да се явява на олимпиади по средата на седми клас. Първата му международна изява е била преди 2 години в Киргизстан, където е спечелил златен медал, преди година е бил в Казан и е постигнал сребро.

Facebook Comments