Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Хеликоптер в Девин и онкологично отделение в Смолян предвижда новата здравна карта

Хеликоптер в Девин за спешни случаи, който да обслужва Смолян и Чепеларе, а при бедствени ситуации – цялата област, и онкологично отделение в МБАЛ – Смолян. Това предвижда приетата вчера нова областна здравна карта.

В нея е заложено оптимизиране броя на леглата в многопрофилните болници за активно лечение, развитие на дейностите в болничните заведения за дългосрочна грижа за пациента, легла за продължително лечение и палиативни грижи, развитие на неотложната медицинска помощ, денонощна дентална помощ, непрекъснат достъп на населението до лекарствени средства, развитие на телемедицината  и на интегрираните медико-социалните услуги за подобряване достъпа на отдалечените населени места до медицинска помощ, съобщават от пресцентъра на областната администрация.

Извън предвиденото в методическите указания в здравната карта са заложени 76 практики за първична помощ, вместо 73.

За специализираната извънболнична медицинска помощ се предвиждат допълнително специалисти по анестезиология и интензивно лечение, медицинска онкология, клинична хематология, неврохирургия, инфекциозни болести, детска кардиология, детска психиатрия. Също така по акушерство и гинекология, ревматология, ортопедия и травматология, психиатрия, физикална и рехабилитационна медицина, вътрешни болести, параклинични специалисти.

Според направения анализ за състоянието на здравеопазването в областта от директора на РЗИ д-р Мими Кубатева броят на леглата за активно и интензивно лечение в многопрофилните болници в област Смолян не се използва оптимално и не е пряко свързан с повишаване качеството на здравните услуги в региона. По думите й по-важно е осигуряване на достъп до медицинска помощ на хората от малките и отдалечените места, оптимизиране на спешната, доболничната медицинска помощ, дългосрочната грижа към пациентите, продължителното лечение.

В проекта за областна здравна карта се предвижда намаляване на броя болнични легла с 48. От 1027 легла те да станат 979.

Директорът на РЗОК-Смолян д-р Кузман Гелов припомнил, че броят на леглата е общ за областта. Всяко лечебно заведение може в рамките на работния ден, месец или година да ги промени. Според него не трябва да има притеснения относно лимитирането на дейностите за нашия регион, защото през миналата година са използвани при пълна заетост не повече от 75-78%.

Областният управител Недялко Славов отбелязал, че при определяне броя на леглата е по-важно достигане на оптимума, който да гарантира добра използваемост, а в приложенията към проекта за здравна карта са застъпени дейности, които щели да допринесат за подобряване достъпа и качеството на медицинските услуги за региона.

Според него предложението за областна здравна карта е разумно, балансирано и гарантира запазване на всички отделения в лечебните заведения и дейности.

Документът бил приет с пълен консенсус.

„Много ми се иска през 2018-та година 4-те лечебни заведения на територията на областта да могат да организират поне по две профилактични кампании за регионите, които обслужват. Ние констатираме голяма потребност от това специалистите да отидат на място, при хората, да провокират интерес за профилактични прегледи, което значително ще намали заболеваемостта”, посочил Славов.

Facebook Comments