Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Шефката на „Социално подпомагане“ Петя Пампорова: Преживях личния си сблъсък между илюзии, очаквания и реалност

Малко повече от една година съм директор на РД „Социално подпомагане“ – Смолян. Успях да преживея личния си сблъсък между моите илюзии, очаквания и реалността. Успях да разбера, че не можем да помогнем на всички. Все още не съм се примирила с това, че не можем да помогнем на всички. Това заяви на първата си пресконференция Петя Пампорова.

Тя обособи основно четири категории хора, с които през този период е имала работа.

„Едната категория хора са тези, на които ние предоставяме всичко възможно по различните правни основания. Само че при тях нещата са толкова зле, че колкото и помощи да им отпуснем, не стигат. Обикновено лошото им положение е свързано със здравословни проблеми“, каза Пампорова.

Примерът, който тя даде, е със семейство, в което бащата и майката са с онкологични заболявания, а 19-годишният им син е роден с увреждане.
„Ние сме дали абсолютно всичко, което е по закон, но това семейство е в изключително тежко материално положение и имат нужда от цялостна друга подкрепа“, посочи шефката на „Социално подпомагане“.

„Другата категория хора, на които ние не можем да помогнем, въпреки че искаме, са с доходи, които, макар и с много малка сума, са по-високи от прага, до който можем да оказваме помощ“, каза тя. Примерът тук е с едно семейство пенсионери, в което мъжът е лежащо болен, а жената е трудно подвижна, с множество заболявания. Пенсиите им са малко по-високи и не влизат в законовите изисквания за подпомагане.

„Ходили сме многократно на анкети. И аз съм ходила. Там помощта идва само от дарители, защото ние не сме в състояние да помогнем“, обясни Пампорова.

Тя добави, че има трета категория хора, на които социалните служби се опитват да помогнат, но те не искат. „Това са хора, които по една или друга причина не ни сътрудничат, не искат да си подадат заявления за дадено подпомагане, макар че сме ги консултирали. Хора, които са свикнали с начина си на живот и не искат да го променят“, допълни шефката на дирекцията.

По думите й има и една четвърта категория хора, на които всичко по закон им е предоставено, но те продължават да са недоволни и да се жалват пред всички инстанции.

12 059 296 лв. е за област Смолян през 2017 г. общият размер на изплатените помощи и добавки по отделните нормативни основания.

„Зад тези 12 милиона лева стои трудът на 120 служители. Зад всеки лев стои подписът на няколко служители. Зад тях стоят и съдбите на хората, които са били подпомогнати“, обобщи Пампорова.

Тя подчерта, че всяка нейна заповед за одобрение или отказ от подпомагане подлежи на обжалване по реда на Административно-процесуалния кодекс. За миналата година има 24 обжалвани решения и 46 други жалби и сигнали, на които било отговорено.

Facebook Comments