Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Завиряват „Пловдивци“ – първи язовир за питейни нужди от 30 г.

Инспекция на изградения язовир „Пловдивци“ близо до Рудозем направи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков днес с областния управител на Смолян Недялко Славов. 

Язовирът ще бъде открит през тази година, като това е първият подобен обект, който се изгражда в България за последните три десетилетия . Министър Нанков отчете, че към днешна дата са изпълнени над 90% от предвидените дейности по проекта. В момента се извършват мероприятия по завиряването на язовира. Текат и довършителни дейности по изместването на съществуващ път за достъп до земеделски и горски имоти извън санитарно-охранителната зона, както и завършване на галерията след шахтовия преливник.

Язовирът е със завирен обем 2,45 млн. куб.м. и е проектиран за водоснабдяване на градовете Рудозем и Мадан, като  и още над 30 населени места в Централните Родопи с приблизително 40 000 души население. 

Строителството му включва язовирна стена, шахтов преливник, съчетан с водовземна кула, основен изпускател, пречиствателна станция за питейни води и др. Стойността на строителните работи е 47.4 млн. лв. Язовирът е част от проекта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството със Световната банка „Проект за развитие на общинската инфраструктура“ на стойност 170 млн. лв.Изпълнител на строителството е консорциум „Пловдивци“, водещ партньор в който е руската компания ОАО „Зарубежводстрой“ и българското акционерно дружество „ГБС Инфраструктурно строителство“.

След изграждането на язовира за основен ремонт ще бъде възложен водопроводът към Мадан и Рудозем.

Facebook Comments