2 млн. лв. влагат в минералния водопровод до Девин 

Пълна рехабилитация на тръбите за термоминерална вода от извора на Беденски бани до Девин ще прави общината. Процедурата по възлагане на обекта е на приключване, съобщи кметът Красимир Даскалов. Единствената допусната до отваряне на ценови оферти е фирма „Аквагруп проект“ ЕООД. Тя ще поднови изцяло водопровода за сумата от 2 047 183 лева без ДДС. Средствата за целта са осигурени от правителството с решение от април месец 2016 г.

Задачата й е да изпълни рехабилитацията за срок от 120 календарни дни, считано от датата на откриване на строителна площадка.

Според Даскалов работата може да започне още тази есен и ще продължи дотолкова, доколкото атмосферните условия позволят.

От извора до общинския център разстоянието е около 11,5 км. От местната управа разчитат на минералната вода, защото тя ще стига до хотелите, които по-успешно могат да развиват СПА-туризъм.

Според анализа, направен преди време, минералната вода трябва да отиде в Девин с около 63 градуса, при положение че извира със 72-73 градуса. Дебитът й би трябвало да е около 14 литра в секунда, а в момента е около 9 л/сек, защото има загуби при самия извор. За там също е предвиден ремонт, за да се постигне максимален дебит.

 

Снимка: В-к „Отзвук“

Facebook Comments