КултураСмолян

Ансамбъл „Родопа“ готви грандиозен спектакъл по легенда за невястата  

Грандиозен спектакъл „Невястата“ по едноименната местна легенда подготвя фолклорният ансамбъл „Родопа“.  Премиерата му ще се състои на 19 октомври – в навечерието на празника на град Смолян и годишнината от Освобождението на Родопите от османско владичество.

„Спектакълът „Невястата“ е творба, която 4 г. се опитваме да реализираме, която сме преболяли по няколко пъти, защото започвахме и спирахме по различни причини. Създадохме нещо ново, нещо много различно, в същото време типично родопско, което ще стигне, убеден съм, до сърцата на хората и ще зарадва публиката както в Родопите,  в цяла България, а защо не и в други страни по света“, каза главният художествен ръководител на ансамбъла Адриан Петров.

Това е една цялостна форма – танцов спектакъл от началото до края с театрални моменти в нея. Има либрето, има места, в които ще видите в неприсъща роля музикантите от ансамбъла. Те се изявяват и като актьори на сцената. Музиката е оригинална, обработка на Николай Балабанов. Свързани са много от популярните родопски мелодии, които са за сватба, веселие, любов. Хореографията в голямата част е на Сийка Василева, а другите двама хореографи на едночасовия спектакъл са Спас Стойнев и Стефка Барбудова. Либретото и режисурата са на Адриан Петров.

Премиерата в Смолян ще бъде последвана от национално турне на спектакъла в 12 града, което е планирано да завърши в зала №1 на НДК през април следващата година.

Петров заяви, че имат изключително наситен концертен живот. „Само за последния месец имахме представления в Димитровград, Стара Загора, на амфитеатъра в Пловдив, два концерта в София, един в Благоевград, плюс фестивала в Неделино. Сами виждате за един месец на колко места е бил ансамбъл „Родопа“ с изцяло собствени програми в рамките от 45 минути до 1,20 часа. Затова резултатът не закъснява и стигаме до премиерата на спектакъла „Невястата“, допълни той.

По думите на Петров, който е и зам.-областен управител на Смолян, в момента ансамбъл „Родопа“ е на гребена на вълната в България.

Директорът на Ансамбъла Петър Янев каза, че има и модерни елементи в спектакъла.

„Всичко е на основата на традицията – както са се случвали нещата преди столетия. Ще е нещо много по-различно. На ръба на бръснача сме в съчетанието с модерното. Точно толкова, колкото да не си пречат  традицията на модерното. Много малко трябва да се пресоли една манджа. Мислим, че сме намерили мярката. Ние много се вълнуваме, вярвайте ни, че го преживяваме с целия колектив. За да се получи нещо добро, трябва да мине на всеки от нас през сърцето и душата. Иначе е стерилно“, обобщи Янев.  По думите му силата на нас, българите, е във фолклора – онова, което сме получили в наследство.

%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d1%8a%d1%82„Ние сме само проводници. Трябва да направим така, че то да стигне до хората. Процесът е двустранен – имаме изпълнители и публика. Тръгне ли ток между нас, нещата са се случили. Най-важната задача на ансамбъла е да показва кои сме, какви сме“, казва гайдарят, чиято музика заедно с песента „Излел е Дельо хайдутин“ на Валя Балканска лети в космоса.

По думите му след тези най-бездуховни години в България, през които минахме, най-сетне разбрахме, че трябва да знаем кои сме, да познаваме корените си. „Сякаш бяхме изгубили корените си и вече имаме жизнена нужда от тях. Често не се прави разлика между етническа и религиозна принадлежност и много пъти съм питал защо, когато се извежда булката от дома й, се свири една и съща песен: „Ела се вие превива“, без значение дали са християни или мохамедани. Ако тези хора са от различен етнос, ще имат друга песен. Това са белезите, които показват кои сме и какви сме“, посочи Янев.

error: Защитено Съдържание!