300 лв. патентен данък за такситата в Смолян предлага местната управа    

300 лева да е патентният данък за таксиметров превоз на един автомобил предлага местната управа на Смолян. Това стана ясно на проведеното тази вечер обществено обсъждане на налога. Първоначалното предложение на администрацията беше за 450 лева. Така е записано и в съобщението за обществено обсъждане. Още в началото на своето изложение обаче зам.-кметът Венера Аръчкова съобщи, че след направено допитване  с други общини, подобни на Смолян като население, екипът на местната управа е решил да коригира предложението си на 300 лева данък за таксиметров превоз.

В залата дойдоха десетки таксиметрови шофьори от Смолян, които взеха участие в дискусията. Тя продължи час и половина. От изявленията им стана ясно, че новото предложение ги устройва като размер, тъй като е на минимума. По закон размерът на налога трябва да е от 300 до 1000 лева.

Таксиджиите обаче поставиха множество други въпроси пред зам.-кметовете Венера Аръчкова и Марияна Цекова. Те поискаха на стоянката пред кино „Дружба“ например да им се увеличи бройката места, които да ползват. Аргументът им е, че там е възловото място в града с най-много клиенти. Поискаха да се направи хоризонтална и вертикална маркировка на стоянките като се очертае откъде до къде е пространството, предназначено за тях, като изрично се посочи броят автомобили в пътния знак за такси. Имаше и предложение да се вдигне тарифата на километър пробег от 1 на 3 лева, но то не се подкрепя от мнозинството водачи.

Новопредложената такса, минала през обществено обсъждане, дори да се приеме от Общинския съвет, може да бъде обжалвана пред съда, ако превозвачите не са доволни от промяната и от времето, в което е направена.

Facebook Comments