50% от МБАЛ Смолян вече е за Ковид, зоните станаха 6, нуждаят се от доброволци

В нашата болница от днес със заповед на ръководството 50% от легловия фонд е вече за лечение на Ковид. Спираме плановия прием, тъй като отделенията по ендокринология, урология, очно и ушно са включени в Ковид-зоните. За спешните пациенти от тази патология сме осигурили места в нековид зоните и тя ще бъде поета. Почти целият персонал от лекари и медицински специалисти участват, заяви в онлайн брифинг пред журналисти д-р Емилия Апостолова, зам.-директор на МБАЛ Смолян.

Ваксинационният кабинет в двора на лечебното заведение работи от 9 до 13 часа.

140 легла в областната болница са предназначени за лечение на ковид-пациенти. 10 легла са в интензивно отделение, от които в момента 9 са заети. Има капацитет за още 2-3 при необходимост.

„Добрата новина е, че в последните няколко седмици в ОАИЛ се наблюдава тенденция немалкачаст от пациентите не стигат до интубация, само до кислородна маска, което дава много по-висок шанс за оцеляване. Нашето впечатление е, че немалка част от хората много късно идват при нас. Препоръчвам от мое име и от името на колегите: Не стойте в къщи дълго време! Не се самолекувайте! Лекувайте се вкъщи само ако сте прегледан от лекар! Ако не се чувствате добре, потърсете личния си лекар, който ще ви насочи към съответната структура, която ще ви е полезна! Не се съгласявайте да ви лекуват по телефона!“, призова д-р Апостолова.

Тя поясни, че в почивните дни спешното отделение било подложено на неимоверен натиск.

„Не е отказан нито един преглед. Днес ще разпоредя триаж на спешното отделение. Пациентите, които не са спешни по медицинския стандарт, трябва да получат помощ на втория етаж в неотложния кабинет. Той работи от  20 часа вечерта до 8 часа сутринта, по цял ден в събота и неделя. За неспешни случаи в работно време трябва да се търсят общопрактикуващите лекари. Казвам това не защото не искаме, но мястото за лабораторни прегледи не е в спешно отделение. Там понякога за минути и секунди се решава човешки живот. И когато сме натоварени с нещо друго, сме подложени на риск да сгрешим“, подчерта тя.

Болницата е осигурена с медикаменти, с кислород. От здравното министерство са получени два нови кислородни концентратора. Това дава възможност за кислородотерапия в неинтензивните отделения, тъй като тези пневмонии се лекуват с кислород основно.

„В момента реанимационните легла са общо 12. От тях ние сме гарантирали 10. Имаме две легла извън ОАИЛ за пациенти, които не са с Ковид. На този етап не се притесняваме. Имаме вариант, при който да увеличим леглата. Имаме вентилатори. Можем да намерим колеги. Колеги в общинските центрове са поели ангажимент при необходимост да покрият дежурства. Така, че при заемане на 100% на леглата, ще отворим поне още две или три. За това сме уведомили РЗИ“, допълни д-р Апостолова.

Ето отговорите й на няколко въпроса, поставени от Пламък.бг

Д-р Апостолова, колко са Ковид-зоните в момента и какъв състав лекари и медицински сестри се грижат за тях?

До вчера Ковид-зоните бяха пет, от днес стават шест. Те са базирани в двете крила на Инфекциозно отделение на втория етаж, двете крила на 6-тия етаж – пулмология, ревматология и гастроентерология. На 8-мия етаж урология. От днес очно и ушно отделение минават в Ковид-зони. Общо леглата са 130 за неусложнени пациенти. Екипите работят по самостоятелни графици – пет на брой, в които има задължително е включен лекар със специалност вътрешни болести – кардиолог, пулмолог, ендокринолог, невролог. Това е водещият лекар в екипа. Направили сме дубъл дежурства. Останалите лекари са с различни специалности. Благодаря на всички специализанти – 11. До един се включват в Ковид-зоните и в спешно отделение. Останалите колеги, които са с оперативни специалности, заедно с двамата титуляри покриват дубъл графика в спешно отделение, тъй като там също е много сериозно натоварването. Приблизително 23-ма лекари са в Ковид-зоните. Зад лекарите има сестри. Зад сестрите има санитари. Екипите са доста сериозни и доста големи.

Има ли лекари, които не са излизали в отпуск от началото на пандемията?

Не. Ние се грижим за почивките. Опитваме се да им създадем възможност за отмора. Много сме преуморени всички, доста изнервени, от което страдат преди всичко нашите семейства, но няма как. Трябва да издържим, ще издържим.

Колко лекари от болницата с Ковид?

Ще ви кажа нещо по-интересно. Близо една трета от персонала на болницата се оказа, че имат антитела. Тоест, по някакъв начин е преболедувал коронавируса. Това го установихме тогава, когато трябваше да ваксинираме колегите си. Останалите колеги, които нямаха доказан контакт с вируса – лекари, сестри и санитари, може би с изключение на административните звена, към 90% сме покрили с ваксини. В момента нямаме болен  медицински персонал – нито лекар, нито сестра, нито санитар.

Имате ли деца с Ковид?

Да. Миналата седмица бе прието дете на година и 3 месеца с пневмония, с положителен ПСР. То беше хоспитализирано с майката, излекувано и изписано. След това постъпиха още три деца в различна възраст. Последното беше на 13 години. Децата, слава Богу, боледуват сравнително по-леко. Нямаме някакви притеснения. Децата в детското отделение към днешна дата са пет. Тоест, имаме изписано още едно.

Какво ще представлява триажът, за който споменахте?

Триажът трябва да съществува по принцип, но ние сме лекари, не сме администратори. Съобразяваме се със състоянието на пациента. Триажът, който ще въведа сега, защото имам подкрепата на РЗИ, означава, че когато пациент дойде за амбулаторен преглед пред спешното отделение, той ще бъде насочен за преглед в неотложния кабинет или към личния си лекар. Разбира се, преценява се състоянието на пациента. Ако той е в тежко състояние, няма да бъде пращан. Но в почивните дни парадоксът е бил огромен. Моите колеги, вместо да се занимават с инфаркти и инсулти, са преглеждали един, който нямал апетит, друг загубил обоняние и т.н. Искам да отпраавя един апел за доброволци. В предишната пандемия ни бяха нужни за носенето на багаж. Сега сме организирали малко по-иначе взимането му. Но имаме изключително голяма нужда от доброволци, които да помагат на санитарите за обслужването на пациентите, особено когато се наложи от домовете да бъде хоспитализиран пациент, който има нужда от придружител. Искаме да се обърнем към обществото, ако има желаещи, да дойдат доброволно да помагат.