Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

775 000 лв. влага ВиК тази година в Смолянско

775 000 лв. ще инвестира тази година „ВиК“ ЕООД – Смолян, в публична инфраструктура тази година. Средствата от инвестиционната програма са разпределени пропорционално между 10-те общини в област Смолян, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Програмата била единодушно приета от участващите в заседанието на ВиК-асоциацията, което се проведе вчера.

Инвестицията ще покрие част от нуждите в региона, като за тяхното пълно обезпечаване ще се потърси допълнително финансиране, се сочи още в прессъобщението.

В заседанието участвали 98.06% от членовете при отсъствието на представител от община Борино.

От “Водоснабдяване и канализация“ ЕООД гр. Смолян присъствали управителят на дружеството инж. Мариян Николов, зам.-управителят инж. Костадин Тотев и главният инженер на дружеството Благой Сираков.

Представителите на „ВиК“ ЕООД в Смолян

Областният управител Недялко Славов представил отчет на бюджета и дейността на асоциацията през 2017 г.

Той уточнил, че основните й разходи са свързани със заплати на персонала и задължителни осигурителни вноски, че разходите за издръжка, консумативи и застраховки са минимални.  

„През 2017 година приключихме с прехвърлянето на активите публична държавна собственост, които бяха заведени в баланса на Областна администрация, и са предоставени за експлоатация на ВиК-дружеството”, отбелязал Славов.

Управителят на “ВиК“ инж. Мариян Николов отчел направените инвестиции от оператора за предходната година.

Според доклада му инвестициите в публична общинска собственост са следните: За община Баните те са на стойност 55 066 лв, за Девин – 76 047 лв., за Доспат – 29 137 лв., за Златоград – 45 742 лв. за Мадан – 59 096 лв., за Неделино – 8 345 лв., за Рудозем – 43 509 лв., за Смолян – 185 452 лв., за Чепеларе – 64 393 лв., за Борино – 8 228 лв.

Инвестицията в публична държавна собственост е за 10 328 лв. Като общата реализирана инвестиция е в размер на 585 348 лв.

Във връзка с повдигнатия по време на обсъждането въпрос с цената на водата инж. Николов уточнил, че тенденциите към нейното покачване се определят от нарастващите инвестиции за водопреносна и канализационна система. Той отбелязал, че в област Смолян цената на водата е сред най-ниските в страната, като има само две области с по-ниска цена.

Относно различията в размера на инвестициите във ВиК-мрежата в отделните общини Славов уточнил, че при така структурираните европейски програми най-съществените инвестиции във ВиК-мрежата се правят в големите агломерации, а са ощетени агломерациите между 2 и 10 хиляди жители, каквито са повечето общини в нашия регион.

„Тук е мястото да кажа, че се обсъжда как инвестициите в тези агломерации да не изостават. Дискутират се различни варианти, включително със съфинансиране от държавния бюджет”, заявил Славов.

За безпроблемното подсигуряване с вода е направено проучване за най-рационално използване на язовир „Пловдивци“.

По думите на Славов в краткосрочен план новият язовир за питейна вода ще осигури водоснабдяването за общините Мадан и Рудозем. Съоръжението има капацитет да осигури вода и за по-отдалечените общини в региона (Златоград и Неделино), но това е свързано със сериозни допълнителни инвестиции.

За повече информация можете да се запознаете с материалите за общото събрание на Асоциацията по ВиК на следния линк: https://www.plamak.bg/wp-content/uploads/2018/03/Materiali_za_obshto_sabranie.pdf

Facebook Comments