97-годишен е излекуван от коронавирус, днес новите са двама

През последната седмица са установени 26 нови случая на заразени с Ковид-19  в област Смолян, което спрямо останалите области в страната ни нарежда на 14-то място по брой новорегистрирани за посочения период, заяви областният управител Недялко Славов пред журналисти.

С днешна дата новорегистрираните са двама мъже на 50 и 53 години от общините Смолян и Златоград. Единият е лекар, работещ извън областта. Двамата нямат изразени клинични симптоми, поставени са  на 14-дневна домашна изолация. Общо установените от началото на извънредното положение случаи в област Смолян са 470, от които 386 вече са излекувани. За съжаление, 13 души са починали. Към момента активните случаи са 71, от които в болница са настанени за лечение 32-ма пациенти – 19 в МБАЛ-Смолян, 7 в МБАЛ-Мадан, 5 в МБАЛ-Девин и един в УМБАЛ „Каспела“-Пловдив. Останалите 39 случая се лекуват в домашни условия.

„През месец юли тази година в нашата област са регистрирани 145 лица с установена коронавирусна инфекция на възраст от 2 месеца до 97 години, а през месец юни установените случаи са 275. Позитивните лица са предимно от малки семейни огнища, нови производствени големи огнища не са регистрирани. Най-засегната е възрастовата група на лицата от 50 до 59 години, а по общини най-засегнати са Смолян – с 58 нови случая през изминалия месец юли, Мадан – 26, Рудозем – 24, Борино – 18. Регистрирани са и първите позитивни в община Златоград. Няма нови установени случаи през юли в община Неделино. От новозаразените през месец юли има 12 медицински специалисти“, каза д-р Мими Кубатева – директор на Регионалната здравна инспекция.

От активните случаи през изминалия месец 37,2% са били на домашно лечение, а 62,8% са лекувани в болница, като 17,5% са били на интензивна терапия. 83-ма пациенти са се лекували в болничните заведения на територията на област Смолян, а 8 са били настанени за лечение в болници извън региона. През юли има и три смъртни случая.

Към 1 август лицата под активна карантина са 81, като всички са контактни на позитивни за  Ковид-19. Най-много са в Смолян, Рудозем, Доспат и Мадан.

По отношение на лабораторната диагностика, през месец юли на територията на област Смолян са извършени 711 PCR-теста, сред които на 50 медицински лица. От 29 юни до 31 юли са направени 422 бързи теста, от които 61 са отчели позитивен резултат за наличие на антитела (14,4%).

 „През юли приключи и масовият скрининг сред населението за наличие на антитела срещу COVID-19“, съобщи д-р Кубатева и уточни, че изследванията с бързи тестове от масовия скрининг, както и тези от скрининга на медицински персонал и домуващите в социални домове не се отчитат към новоустановените случаи.

Тя представи резултатите от масовия скрининг, в който между 15.06 и 06.07 с бързи тестове са изследвани 350 жители от област Смолян за наличие на антитела. Подробно с информацията можете да се запознаете на страницата на Регионална здравна инспекция-Смолян, като последвате линка: https://www.rzi-smolyan.com/r.osy/cutenews/news.php?id=621

„В момента на лечение в МБАЛ-Смолян са 19 пациента с COVID-19. Имаме двама пациенти в ОАИЛ, за съжаление едната е интубирана“, каза директорът на МБАЛ-Смолян д-р Марин Даракчиев. Той информира, че 97-годишният мъж от Борино с коронавирус е изписан от болницата в добро общо състояние.

Във връзка с повишения обществен интерес относно предстоящата учебна година и приема на деца в детските градини, началникът на РУО-Смолян Мария Семерджиева разясни: „Детските градини на територията на цялата област работят при спазване на всички противоепидемични мерки, разпоредени в заповедите на здравния министър. Извършва се сутрешен филтър на децата, приемат се по график така, че да няма струпване на много хора на едно място, извършва се регулярна дезинфекция. Дейностите са организирани, така че децата от отделните групи не се смесват. Засега смятаме, че нови деца ще се  приемат през септември, разбира се, след като отново се извърши анализ на ситуацията. Имаме пълна готовност да започнем учебната година присъствено и при необходимост да преминем към обучение в електронна среда“.

Семерджиева уточни, че  към момента не могат да се дадат категорични решения нито за детските градини, нито за училищата, тъй като ситуацията е много динамична. „Затова в края на август отново ще извършим анализ, на база на който ще преминем към конкретни решения“, допълни тя.