Здраве

Гимназиите в Смолянско от понеделник ще учат присъствено

От понеделник учениците от гимназиален курс в Смолянско от понеделник (16-ти ноември) за започнат присъствено обучение, съобщи областният управител Недялко Славов на днешния брифинг.

Той уточни, че в четвъртък ще се проведе разширено заседание на областния кризисен щаб, когато ще се вземе решение дали и в кои училища ще има дистанционно обучение. Ще се реши също дали да се въведат нови противоепидемични мерки, или си остават сега действащите, чийто срок е валиден до 17-ти ноември.

„Вчера на конферентен разговор с министрите на образованието и здравеопазването доста нашироко се обсъди подходът, който ще се прилага спрямо дистанционното обучение и решение за това основно ще се взема на местно ниво. Тоест, в правомощията на областния щаб през зимния сезон ще бъде решението кои училища и общини следва да преминават в електронна среда. Радващото е, че към момента данните за заболяемост сред учениците и учителите показват ниски стойности – около 8-10% в отделни училища са отсъстващи ученици, и то несамо заради Ковид-19, а и поради други причини“, отбеляза Славов.

Общия брой установени случаи на коронавирус към 9 ноември в област Смолян са 1170, като само за последната седмица са 154. Починалите общо са 77, а излекуваните 807. Активните са 286. На домашно лечение са 185, а хоспитализирани са 101, по лечебни заведения както следва: в МБАЛ Смолян са 54; в МБАЛ Девин – 17; в Мадан – 15; в МБАЛ Златоград – 4. Извън областта се лекуват 11 пациента.

„Оставаме в червената зона, но се наблюдава едно забавяне на темповете положителни случаи и към момента Смолянска област, с 1200 случая към днешна дата, се нарежда на 21-во място сред 27-те области в страната. Такава тенденция се наблюдава и при случаите спрямо общия брой население, където вече сме на шесто място, при положение че дълго време бяхме втори  – с един случай на всеки 86 души население. По този показател пред Смолян са София, Бургас, Габрово, Кюстендил и Търговище“, уточни Славов.

error: Защитено Съдържание!