ЗдравеРегиона

Комисията по дискриминация: Министърът да преразгледа заповедта си за зелените сертификати

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище, в което указва на Кацаров да преразгледа заповедта си за зелените сертификати, тъй като в нея не са обхванати всички случаи.

От Комисията посочват, че изискването за зелен сертификат, както е формулирано в заповедта, ограничава достъпа на гражданите до ”услуги, свободно движение, упражняване правото на труд и други права, защитени от закон”.

В становището недвусмислено се казва, че с тази заповед се нарушава Хартата на основните права на Европейския съюз, според която не могат да се дискриминират и хора, които не желаят да си поставят ваксини.

„Безспорна е необходимостта от приемане на адекватни мерки при наличие на заплаха, застрашаваща живота и здравето на гражданите, като тези мерки следва да са пропорционални е оглед преследваната цел. Принципът на пропорционалност и съпътстващите го мерки трябва да намерят своето приложение към отделните групи лица, ползващи се е конкретни, характерни за групата специфични нужди (напр.: противопоказания за ваксиниране, установено преболедуване по друг от приетия със заповедта метод, наличие на антитела без регистрирано заболяване на лицето, лицето да в процес на ваксинационен курс и др.)“, пише в становището, прието от деветте члена на Комисия за защита от дискриминация.

КЗД подчертава, че за да се избегне дискриминация на тези, които не са ваксинирани, и поради посочените по-горе причини, държавата в лицето на компетентните органи следва да гарантира универсални, достъпни, навременни и щадящи мерки, които да не предизвикват особена тежест за гражданите както от финансово или социално, така и от времево или друго естество, различно от обикновените ограничения, които гражданите търпят в ежедневието си при създадената обстановка.

Непропорционалното и нееднакво третиране на всички лица, независимо от здравния, имунизационния или какъвто и да било друг статус, чрез въвеждане на изискването за наличие на „зелен сертификат“, следва да бъде съобразено е принципа на пропорционалност, като мерките бъдат навременни, обществено необходими и социално оправдани.

КЗД обръща внимание и препоръчва да се спазват антидискриминационното законодателство и принципът на равно третиране.

При упражняване на правомощията си министърът на здравеопазването следва да спазва изискването, че издаването на сертификати не следва да води до дискриминация, основана на притежаването на конкретна категория сертификат, какъвто е и смисълът на Регламент (ПС) 2021/953 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2021 г.

Еднаквото третиране на различните случаи би могло да представлява нарушение на принципа на равното третиране.

КЗД препоръчва на министъра на здравеопазването да преразгледа и прецизира заповедта си максимално, е цел обхващане на всички или почти всички групи граждани или ситуации.

Снимка: Dir.bg

error: Защитено Съдържание!