РегионаСмолян

След Нова година ще ремонтират пътя за Триград, 800 000 лв. са нужни

Ремонтът на пътя за Триград ще започне след Нова година. За двата участъка ще са нужни около 800 000 лева, заяви пред журналисти областният управител на Смолян Стефан Сабрутев. 

„В момента има представен един частичен проект. Очакваме да се допълни и започваме работа веднага след празниците, за да не се спира изцяло движението, защото при ремонта ще трябва да се спре, а единственият обходен маршрут е през горски пътища“, посочи той.

По думите на Сабрутев снабдяването ще е само с хранителни продукти от първа необходимост, а през обходния участък могат да се движат само автомобили с висока проходимост.

„За двата участъка са, по памет, са около 800 000 лева за ремонт. Ще се възстанови изцяло пътят така, както е бил първоначално“, допълни областният управител.

Той каза, че пътят Асеновград-Смолян също е изключително опасен и се надява, че държавата в следващите години ще предприеме действия по неговото разширяване с трета, дори с четвърта лента, в зависимост от възможностите за финансиране.

За възстановяване след бедствието отпреди три седмици в Смолянско все още очакват за някои общини по-подробни разчети. Към момента пораженията възлизат на повече от 9 млн. лева.

„Очакваме сумите да се увеличат, защото излизат и други щети, които под снега не се виждаха, сега вече се виждат. Следим внимателно прогнозите, проверяваме нивото на язовирите и се надяваме дъждът да е по-малко“, каза още Сабрутев.

Припомняме, че пътят между Тешел и Триград е основно рехабилитиран преди 16 години с евро средства от предприсъединителната трансгранична програма ФАР Гърция – България.

Той беше одобрен за финансиране по проекта „Пътища за достъп до туристически обекти“ заради предпочитаната от туристите пещера „Дяволско гърло“ и скалния феномен Триградско ждрело. В землището на Триград се намира резерватът Шабаница, защитените местности Пияната гора и Чаирите.    

В Смолянска област с европари тогава бяха реконструирани четири пътни участъка: Тешел – Ягодинска пещера (6,9 км), Широка лъка – Гела (7,2 км), Тешел – Триград (11.7 км) и от разклона над Смолян до лифт „Смолянски  езера“ (2.5 км).  

Строителните дейности приключиха през 2005 година. Техен изпълнител бе консорциум „Родопи“, състоящ се от фирмите „Щрабаг“ (Австрия), „Инжстрой“ (София) и „АБ“ АД (Хасково).

Общата стойност на инвестицията бе 3 105 000 евро. С тези средства се обновиха пътища не само в Смолянска, но също в Кърджалийска и Хасковска област. Двата участъка, финансирани извън нашата област, са Тополовград – връх Вишеград (3,4 км) и Бели брези – Ардино (3,1 км).

Припомняме също така, че преди три седмици пропаднаха два участъка от пътя към Триград – между разклона за Гьоврен и разклона за Османов вир. Единия успяха да го укрепят временно с насип, но втория не можаха да го възстановят. Той е двулентов, с дължина около сто метра. Срутена е част от едната лента, а под другата зее огромна яма. Част от асфалта буквално виси във въздуха. От двете страни на пропадането има забранителни знаци, но с леки коли хората преминават на своя отговорност. 

Тази сутрин плъзна слух из селото, че ще слагат камъни, за да препречат изцяло движението. Заради това мнозина в ранната утрин свалиха автомобилите си преди поразения участък, за да не останат принудително в Триград и след Нова година.       

error: Защитено Съдържание!