ЗдравеРегиона

Педиатър от Девин в шок: Тийнейджъри хвърлят камъни по колата му

Д-р Замаир: Останах с усещането, че полицията застава на страната на причинителите, а не защитава потърпевшия

Днес следобед (вчера-б.а.) отивам от болницата към центъра в Девин да купя бебешко столче на детето си. Минавам с колата си покрай общината. 5-6 момчета – тийнейджъри, започнаха да хвърлят нещо върху колата ми. Внезапно чух страшен удар. Уплаших се. Дойде ми като гръм от ясно небе. Спирам колата и гледам, че всички те се смеят. Излязох и се затичах към тях, а те се разбягаха. Подгоних ги. След километър и половина хванах едното момче. Питам го: „Какво става, защо го правите?“, а той започва да ми се кара, че го гоня. Заведох го в полицията. Там обясних всичко на дежурния. Полицаят знаете ли какво ми каза: „Те са деца. Играят си. Нищо не е станало, не се притеснявай“ – разказа педиатърът от болницата в Девин д-р Васим Замаир. 

Момчето, което той хванал, посочило имената на другите четирима и те казали пред полицията кой какво е хвърлял. „На мен обаче нищо не ми казаха. Бях потресен. Всичко това се случва на главната улица, пред общината. Колата е движеща се, камъкът също лети към нея с ускорение. Вътре се чу като бомба. А полицаят ми казва, че нищо не се е случило. Няма как да играят по главната улица, на пътя с камъни. По принцип в тази кола всеки ден аз возя 5-месечния ми син Ибрахим. Взех я заради него, защото е 4х4, за да съм по-сигурен, когато той е с мен. Иначе, когато съм сам, карам малка кола. По изключение днес бях с нея без детето ми в колата. Постъпих като интелигентен човек – да заведа нарушителя в полицията и да обясня какво се е случило. Смятам, че това не е игра, защото може да стане много по-голям проблем. Ако детето ми беше вътре в колата, сърцето ми щеше да спре. Можеше да стане пътно произшествие. Но полицаят не взе никакви мерки, не извика родителите на децата да им съобщи какво са ми причинили. Не ми съобщи имената на момчетата. Полицаят ми каза, че е трябвало да стоя на място, да се обадя на тел. 112, за да дойдат. А аз как щях да им кажа кой е хвърлил камъни по колата ми, какво щях да им обясня, ако не бях излязъл от колата?“, недоумява педиатърът. Той е роден в Индия, но е завършил медицина в България и от доста години практикува професията си у нас.

Д-р Замаир се опитал да позвъни на началника на полицията и на кмета, но не можал да се свърже с тях, за да им сигнализира.

„Много странна ситуация, останах с усещането, че полицията застава на страната на причинителите, а не на страната на потърпевшия. Питах дежурния как се казва, а той ми отговори, че не ме интересува. Казах му, че аз съм детски лекар, дежуря денонощно и съм отговорен човек. Наскоро овладях плъзналата епидемия от хепатит. Положих огромни усилия – денонощни, за да защитя децата на Девин. Аз всеки божи ден се грижа за деца. А сега, когато тези момчета ми причиниха зло, полицията не пожела да ме защити, да се погрижи за мен. Нечовешко е“, коментира лекарят.

„Цял следобед съм стресиран, нито съм закусвал, нито съм обядвал, не мога да си намеря място, шокиран съм от тази ситуация, в която попаднах и реакцията, която последва. Казах на полицая, че не искам пари за щетата, защото аз ще се оправя, но искам да се вземат мерки спрямо тези момчета, защото с тази кола всеки ден возя малкото ми дете. И това може да се случи и на други хора, да се стигне до много по-сериозна ситуация, щом в полицията смятат, че това е безобидна игра и не трябва да се прави нищо. Случи се в 3 часа днес (четвъртък – б.а.). Сега е вечер, не съм спрял да треперя от уплаха. Не ми е мил моят живот. Аз доскоро съм бил сам, но тогава съм бил неуязвим. Сега имам малко дете, всеки ден го возя и не знам какво щеше да се случи с мен, ако то беше в колата“, сподели докторът.

Plamak.bg отправи запитване към старши комисар Николай Димов – директор на ОД на МВР в Смолян, относно случая в Девин. След направена от него справка в местното РПУ, отговори следното: „В момента се извършва проверка по жалба, подадена от доктора. Снемат се обяснения. Ако се установят данни за престъпление, те ще бъде изпратени на прокуратурата. Ако не, спрямо децата евентуално ще бъде взето отношение от Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни“.

 

error: Защитено Съдържание!