Областният управител на Смолян: Ситуацията е далеч от кризисна

Ситуацията е далеч от кризисна, заяви областният управител на Смолян Недялко Славов. По думите му в момента в Смолян и Родопите си е една нормална зима, типична за региона.

„Ако с подобно темпо продължи да се работи и няма съществено влошаване на метеорологичната обстановка, времето е идеално за скиорите“, допълни Славов. 

Той съобщи, че по високите части на Родопите снежната покривка е към 30 см. Няма затворени участъци от републиканската пътна мрежа. Въведена е забрана за пътуване за автомобили над 12 тона. Автомобилите трябва да се движат с вериги в цялата Смолянска област. Над 90 машини са работили през нощта и към момента са по пътищата – разчистват и опесъчават. През последните часове са се включили и роторни снегорини за уширяване на габарита. Транспортен достъп има до всички населени места. Болните се обслужват без затруднения.

През нощта няколко малки населени места – Требище, Малка Арда и няколко махали в Маданско, са останали без ток, но рано сутринта електрозахранването било възстановено. До този момент е съобщено само за едно по-сериозно пътно произшествие с материални щети в Доспат.

„За съжаление проблеми отново създават автомобили от вътрешността на страната, защото не са достатъчно добре подготвени. Имаше едно ПТП в Соколовци, което затвори прохода Рожен за половин час“, обобщи Славов.

Facebook Comments