ПолитикаСмолян

ГКПП при Рудозем през 2019 г., потвърди префектът на Източна Македония и Тракия

ГКПП между Рудозем и Ксанти ще се отвори през 2019 г. Това е потвърдил префектът на Източна Македония и Тракия Христос Метиос на среща с областния управител на Смолян Недялко Славов.

Разговорът помежду им се е състоял вчера в Комотини.

„За мен тези срещи отдавна са срещи между добри партньори и приятели, а не протоколен ангажимент”, е казал Славов, цитиран от пресцентъра на областната администрация.

По думите му както той, така и колегата му  Метиос се радват на засилващото се сътрудничество между двата региона и ежегодно увеличаващия се брой пътуващи между България и Гърция.

„Тук ясно подчертана е моята позиция, че отварянето на новият пункт „Рудозем-Ксанти”, който е част от международната пътна TEN-T мрежа, ще насърчи още повече пътуванията между двете страни. Срещнах съгласие и подкрепа в усилията ни този пункт да бъде изграден и отворен в предвидените срокове – до средата на 2019 година!”, съобщава още Славов.

С гръцкия си колега разисквали състоянието на ГКПП „Златоград-Термес” и това, че по гръцката част на пътя  има няколко пропадания, които биха прекъснали пътя, ако не се вземат мерки. Префектът на Източна Македония и Тракия се ангажирал да реши проблема.

Обсъдили и темата, свързана с интереса на български граждани да инвестират в имоти в близо до морските курорти и проблемите, на които се натъкват.

„Предстои реализацията и на още два проекта по програмата за трансгранично сътрудничество Гърция-България 2013-2020 в областта на туризма и социалната политика, които съм сигурен, че ще дадат още повече възможности за задълбочаване сътрудничеството между нашите региони, а това е полезно за всички от двете страни на границата!”, казал още областният управител на Смолян.

error: Защитено Съдържание!