РегионаСмолян

Къща в Райково остана без покрив  

Куче пред къщата било вързано на синджир, но се отскубнало от ужаса, който предусетило.

Огромна, видимо нова къща, остана без покрив в смолянския квартал Райково от бурята, която още не е стихнала. Тя е на семейството на Валя и Георги Илчеви с двамата им сина и братът на Валя Кузман Станчев. Срутени са също части от стените. Наоколо и в момента е страшно, защото керемиди и капаци летят като сламки.

Зам.-кметът на Смолян Марияна Цекова бе на място преди малко, за да види какво е положението, къде са обитателите на къщата и от какво се нуждаят, предполагайки, че са у близки. Хората обаче си били вътре, но се спотайвали при виковете й. Двамата възрастни се показали едва когато влязла в коридора. 

„Проблемите са много сериозни. По стълбите и тавана е страшно. Тонове са боклуците, които трябва да се изнесат. Покривът е много голям“, казва Цекова. Според нея обаче не е бил никак добре укрепен. Имало и други елементи по къщата, неизпълнени както трябва.

По думите на зам.-областния управител Адриан Петров към този момент основните проблеми са с падналите дървета по пътищата, с липсата на електрозахранване. Над 70% от населените места в община Смолян и Баните са без ток заради скъсани електропроводи.

Той каза, че всички екипи на EVN, на пожарната, доброволческите отряди към община Смолян, горски кооперации със специализирани автомобили с щипки помагат там, където е необходимо да се махат и изрязват повалени дървета.

Ситуацията с пътя към село Турян е сложна. Пътят за селото повече от четири часа е затворен, независимо че непрекъснато работят два екипа на пожарната. Те режат напред, а зад тях нови дървета падат и продължават да затварят пътя. Изпращат се допълнително хора и техника. 

 „Сутринта в 7.10 и установихме, че крушките светят по-силно. Разбрахме, че напрежението е по-високо от нормалното. Опитахме се да съобщим в енергото, но не можахме. Линиите са непрекъснато заети. След това угасна електричеството за часове. Преди малко ни пуснаха тока и виждам, че ми е изгорял хладилник с фризер и микровълновата печка. На комшиите им са изгорели два фризера и телевизор“, разказва Марияна Сивкова, жител на кв. Райково в Смолян.

Тя и съседите й са гневни, защото при многобройните им опити да съобщят в EVN за проблем с електричеството, от автоматичната телефонна линия машинен глас им съобщава, че в момента няма информация за аварии.

„Видях на улицата скъсана жица и се притесних някой да не мине и да стане беля. Тръгнах към офиса на EVN да съобщя за проблема. По пътя видях спряла тяхна кола и им казах. Добре, че момчетата се отзоваха и вдигнаха кабела“, допълва Сивкова.

Още като видяла усилената светлина на лампите, тя започнала по Фейсбук да предупреждава приятелите си да внимават, че има риск за ел.уредите им. „Като гражданка съм възмутена. Не може така, на тези монополисти трябва да им се потърси сметка“, казва Марияна Сивкова. 

„Пътноподдържащата фирма за републиканската пътна мрежа през последните часове е премахнала повече от 100 дървета в района на Пампорово, Превала, Рожен и други части. Там екипите са на крак от 12 часа през нощта. Вече са доста уморени, но продължават да работят. Техниката е натоварена да мине по пътищата и да ги осоли, тъй като вятърът изнася пясъка още преди да е паднал на шосето. И пътищата в района са доста заледени“, обясни още зам.-областният управител.

„Ние отправяме и призив към жителите на общината и областния град – ако не е наложително, да не излизат от домовете си и да не предприемат пътувания с автомобилите си, защото е много силен вятърът“, каза Петров.

Зам.-областният управител съобщи, че не работят някои от клетките на Виваком – проблем, който го имаше по време на зимното бедствие преди три години. Сега се появява отново. Заради липсата на ел. захранване батериите им са паднали.

Засега няма информация за пострадали хора от бедствието.

error: Защитено Съдържание!