Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Бедствено положение в Смолян заради ураганния вятър

Керемиди и капаци хвърчат из Смолян. Паднали дървета са блокирали множество улици и пътища, десетки населени места са без ток. Вятърът е повалил цели гори. Не е за препоръчане свободното движение по града. Това е в момента ситуацията в Смолян и околността в резултат от бурните нестихващи ветрове в областта.

Кметът Николай Мелемов обяви бедствено положение в 8.00 часа тази сутрин на територията на цялата Смолянска община. Вследствие на бурния вятър и затворени пътища в резултат на изкорени и паднали дървета и прекъснато електрозахранване е необходимо провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи в община Смолян. 

В момента заседава Кризисният щаб за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия, който се оглавява от зам.-кмета инж.Мариана Цекова.

В момента без ток са Турян, Станевска махала, Река, Требище, цялото Арденско корито, Момчиловци, Соколовци и Тикале. Затворени за движение са пътищата за Турян, Габрица и Левочево.

Екотоалетна срещу хотел „Смолян“ през нощта е избутана от ураганния вятър на шосето. Работници я преместват обратно и я връзват. 

В община Смолян в посока към Баните без ток са селата Петково, Славейно, Кутела заради прекъснати електропроводи от паднали дървета от халата през нощта, която не е отминала и в този момент.

В момента обобщаваме информацията за щетите в цялата област, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов.

„Силен ураганен вятър е нанесъл многобройни щети и в община Баните. Селата Малка Арда, Оряховец, Вълчан дол, Босилково, Давидково и част от общинския център са без ток. На много места има къщи с частично открити покриви, заради паднали от вятъра керемиди. На много места има и паднали дървета. Пътят за Босилково е затворен и в момента се разчиства с резачки от паднали високи борове. Без мобилни връзки от силния вятър е село Давидково. В селото е паднал бор върху покрива на физкултурния салон“, каза кметът на Баните Милен Белчев. Екипи от общински служители тръгват на обход по населените места, тъй като не само в Давидково, но и в други селища няма никаква мобилна връзка и нямат информация какво става на място.

В областния град има скатове, на които голяма част от дърветата са паднали от вятъра, както и много паднали керемиди от къщи. От паднали дървета е затворена улица „Перелик“ в областния град, до Варненския свободен университет.

Гората над „Родопска тъкан“ е повалена. Скършени са този път и много стари дървета.

Силният вятър през изминалата нощ събори и много дървета по пътищата в Смолянска област. На пет сигнала са се отзовали пътно-поддържащите фирми през нощта. Премахнати са паднали дървета на пътното платно по проходите Превала, Рожен, по пътя на изхода от Смолян и по пътя за Пампорово. Екипи продължават работата по отстраняване на дървета повалени от вятъра по обходния път на Смолян.

Бурята още не е стихнала и навън е опасно.

Facebook Comments